Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Babcine kluski na parze ze śliwkami

Opublikowano: 06-09-2013, Kategoria: Ciasta, Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , ,
Babcine kluski na parze ze śliwkami
Składniki
  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 12 śliwek
  • stopione masło do polania
  • cukier do posypania

Czas przygotowania: 10 min plus 30 min wyrośnięcie ciasta plus 10-15 min wyrośnięcie klusek plus 10 min gotowanie


Przepis na: Babcine kluski na parze ze śliwkami

Share Button

Sezon śliwkowy bez klusek na parze to po prostu sezon stracony. Dlatego dzisiaj u nas na stole przepyszne kluski, które są genialne w swojej prostocie i do zrobienia których serdecznie zachęcam.

Od razu powiem, że klusek było 12, bo posłuchałam "głosów rozsądku", czyli innych domowników, że wystarczy. I co? I okazało się, że 12 przy czterech dorosłych osobach to jest po prostu nic :) Niemniej przepis na taką ilość, w razie czego zawsze można dodać składników.

Najpierw przygotowuję zaczyn drożdżowy: dwie łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru, kilka łyżek mleka i drożdże rozcieram razem i zostawiam, aby drożdże zaczęły żyć własnym życiem.

Kiedy są już ładnie rozpuszczone i zaczyn zaczyna nieco zmieniać objętość, zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jaja, wlewam zaczynam i resztę mleka, dodaję masło i wsypuję szczyptę soli. Porządnie wyrabiam ciasto, pamiętając, że dobre ciasto drożdżowe zagniata się około 10 minut. Kiedy już jest sprężyste, odstawiam miskę na bok i przykrywam ją czystą, wilgotną ściereczką. Po około 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto rośnie, a ja dryluję śliwki. I teraz podpatrzony ostatnio trik z australijskiego Masterchefa – ciosem niemalże karate (no, może nieco lżejszym) uderzam ciasto, żeby szybciutko zeszło z niego powietrze. Wyciągam ciasto z miski i chwilkę jeszcze wyrabiam na oprószonej mąką stolnicy – jeśli ciasto się klei, obsypuję je minimalnie z zewnątrz mąką. Staram się nie dodawać jej za dużo, żeby ciasto było puszyste. Dzielę je na pół, a później każdą połówkę jeszcze na 6 części. Rozpłaszczam każdą część delikatnie, kładę na niej śliwkę, zlepiam ciasto, formując zgrabną bułę.

Takie kluski odkładam na stolnicę na kilka minut. W garnku nastawiam wodę. Kiedy widzę, że kluski zaczynają rosnąć, kładę je na koszyku do parowania i wstawiam do garnka, a garnek oczywiście zamykam pokrywką. jeśli nie macie takiego koszyka, można na garnku położyć ściereczkę i obwiązać ją wzdłuż górnej krawędzi garnka. Kluski powinny być gotowe po około 10 minutach. Teraz wystarczy polać je rozpuszczonym masłem, posypać lekko cukrem i delektować się potrawą :) Smacznego!

Babcine kluski na parze ze śliwkami

Babcine kluski na parze ze śliwkami

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. To jedna z tych potraw którym choćbym chciał nie potrafię się oprzeć. :)

Napisz komentarz