Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Babeczki ucierane

Opublikowano: 24-03-2013, Kategoria: Ciasta, Ciastka, Desery, Przepisy, Komentarze: 4
Tagi: , , , , , , , , , ,
Babeczki ucierane
Składniki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 cytryna (skórka z całej cytryny i 1 łyżka soku z cytryny)
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 0,5 paczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Czas przygotowania: 20 min plus 30 min pieczenie


Przepis na: Babeczki ucierane

Share Button

Uwielbiam babeczki, a że w końcu kupiłam blachę do muffinek i babeczek, musiałam sprawdzić, czy jest dobra ;) Te babeczki idealnie nadają się na Wielkanoc. W wersji maksi na stół, a wersji mini do koszyka. Proponuję dzisiaj tę mniejszą wersję.

Zanim się zabiorę za ciasto, przygotowuję składniki. Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ocieram skórkę z cytryny i wyciskam z tej cytryny sok. Rozbijam jaja i oddzielam białka od żółtek.

W misce ucieram masło. Następnie dodaję po jednym żółtku i dalej ucieram. Dodaję resztę składników: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny. Dzisiaj dodałam jeszcze łyżeczkę aromatu waniliowego, ale można go zastąpić np. aromatem migdałowym.

Mokre składniki są już dobrze utarte. W wysokim naczyniu ubijam białka na pianę i kiedy jest już gotowa, przekładam ją do utartych składników. Przesypuję też mąkę i delikatnie łączę ze sobą wszystko.

Włączam piekarnik na 180 st. C.

Do formy wkładam papilotki (12 sztuk o średnicy 7 cm i wysokości 3,5 cm) i przekładam do nich ciasto. Piekarnik jest nagrzany, więc wkładam formę i piekę około 30 minut.

Po upieczeniu wyciągam formę, zostawiam kilka minut do lekkiego przestygnięcia i wyciągam babeczki.

Jeżeli wolicie upiec babkę w takiej zwykłej formie, ta ilość ciasta powinna wystarczyć. Nie zapomnijcie tylko wysmarować formy masłem i wysypać bułką tartą. No i pieczenie będzie trochę dłuższe – tak mniej więcej koło 40 minut.

Po wyciagnięciu babeczek można je oprószyć cukrem pudrem, ale moim zdaniem są na tyle słodkie, że nie trzeba ich już ulepszać. W kolejnym podejściu zamierzam do nich jeszcze dodać rodzynki – chwilę wcześniej trzeba je namoczyć. Bardzo fajnie się komponują z tymi babeczkami. Smacznego!

Babeczki ucierane

Babeczki ucierane

Share Button

4 Odpowiedzi do tej pory.

  1. kinga pisze:

    Witam.Babeczki wygladaja przepieknie.Ciekawi mnie czy sa wilgotne.Lubie bardzo wilgotne,a wiekszosc jest sucha.Prosze opisac jakie sa.Dziekuje i pozdrawiam.K

  2. emi pisze:

    czy można budyń dodać ?

Napisz komentarz