Babka cytrynowa
Opublikowano: 26-03-2016, Kategoria: Ciasta, Desery, Posiłek, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Komentarze: 2Tagi: Boże Narodzenie, cukier, cukier puder, cytryna, jaja, mąka, margaryna do pieczenia, proszek do pieczenia, przepisy wielkanocne, Wielkanoc
ciasto:
- 250 g margaryny do pieczenia
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- skórka z 1 cytryny
lukier:
- sok z 1 cytryny
- 180 g cukru pudru
- opcjonalnie barwniki spożywcze
Czas przygotowania: 10 min plus 45 min pieczenie
Przepis na: Babka cytrynowa
Babka – to ciasto, które u nas znika w mgnieniu oka. Tym razem było wspólne pieczenie z dzieckiem, a dekorowanie zostawiłam urwisowi. Mówi, że nie lubi się brudzić w kuchni, ale lekki wąsik z lukru jakoś nie przeszkadzał ;)
Zaczynam od nasmarowania formy margaryną i obsypania jej bułką tartą. Włączam od razu piekarnik na 180 st. C – ciasto robi się bardzo szybko, więc niech piekarnik od razu się rozgrzewa.
Teraz myję dokładnie cytrynę i trę skórkę na drobnych oczkach. Następnie jaja – oddzielam żółtka od białek, po czym ucieram żółtka z cukrem i stopniowo dodaję do nich bardzo miękką margarynę. Dodaje skórkę z cytryny. Ubijam białka na sztywno i dodaje do żółtek. Mieszam dość dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, żeby później nie robiły się góry i dolny. Wsypuję mąkę do masy i delikatnie mieszam łopatką.
Przekładam ciasto do formy i piekę. Babkę piecze się zazwyczaj około 45 minut. Po tym czasie robię jednak próbę patyczka – jeśli ciasto się lepi, można je zostawić nawet do godziny. bezpośrednio po upieczeniu wyjmuję ciasto z formy – można przełożyć na talerz lub kratkę.
Czas na lukrowanie – można jednym kolorem, ale u nas z uwagi na dziecko są trzy kolory. Dzielę więc cukier puder na trzy części – wsypuję do osobnych miseczek. Wyciskam sok z cytryny i dolewam stopniowo do pierwszej miseczki – aby lukier był płynny, wystarczy około 1,5 do 2 łyżeczek soku. Dodaję barwnik, cały czas mieszając, po czym dekoruję babkę. Tak samo z pozostałymi kolorami. Odstawiam babkę do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie ????
Bardzo kolorowa, smakuje pewnie też pysznie