Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Babka cytrynowa

Opublikowano: 26-03-2016, Kategoria: Ciasta, Desery, Posiłek, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , , ,
babka_cytrynowa1
Składniki

ciasto:

  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • skórka z 1 cytryny

lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • 180 g cukru pudru
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

Czas przygotowania: 10 min plus 45 min pieczenie


Przepis na: Babka cytrynowa

Share Button

Babka – to ciasto, które u nas znika w mgnieniu oka. Tym razem było wspólne pieczenie z dzieckiem, a dekorowanie zostawiłam urwisowi. Mówi, że nie lubi się brudzić w kuchni, ale lekki wąsik z lukru jakoś nie przeszkadzał ;)

Zaczynam od nasmarowania formy margaryną i obsypania jej bułką tartą. Włączam od razu piekarnik na 180 st. C – ciasto robi się bardzo szybko, więc niech piekarnik od razu się rozgrzewa.

Teraz myję dokładnie cytrynę i trę skórkę na drobnych oczkach. Następnie jaja – oddzielam żółtka od białek, po czym ucieram żółtka z cukrem i stopniowo dodaję do nich bardzo miękką margarynę. Dodaje skórkę z cytryny. Ubijam białka na sztywno i dodaje do żółtek. Mieszam dość dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, żeby później nie robiły się góry i dolny. Wsypuję mąkę do masy i delikatnie mieszam łopatką.

Przekładam ciasto do formy i piekę. Babkę piecze się zazwyczaj około 45 minut. Po tym czasie robię jednak próbę patyczka – jeśli ciasto się lepi, można je zostawić nawet do godziny. bezpośrednio po upieczeniu wyjmuję ciasto z formy – można przełożyć na talerz lub kratkę. 

Czas na lukrowanie – można jednym kolorem, ale u nas z uwagi na dziecko są trzy kolory. Dzielę więc cukier puder na trzy części – wsypuję do osobnych miseczek. Wyciskam sok z cytryny i dolewam stopniowo do pierwszej miseczki – aby lukier był płynny, wystarczy około 1,5 do 2 łyżeczek soku. Dodaję barwnik, cały czas mieszając, po czym dekoruję babkę. Tak samo z pozostałymi kolorami. Odstawiam babkę do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

Babka cytrynowa Babka cytrynowa

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. naleśniki pisze:

    Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie ????

  2. Paulina pisze:

    Bardzo kolorowa, smakuje pewnie też pysznie

Napisz komentarz