Bakaliowy kuskus
Opublikowano: 27-01-2013, Kategoria: Desery, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 2Tagi: cytryna, kuskus, mieta, migdały, miód, rodzynki, suszone morele, suszone śliwki

- 1 szklanka kaszki kuskus
- szczypta soli
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynek
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych moreli
- cytryna
- kilka listków mięty
- 1 duża łyżka miodu
Czas przygotowania: 15-20 min
Przepis na: Bakaliowy kuskus
Kuskus. Cudowna kaszka, która nadaje się do jedzenia zarówno na ostro, jak i na słodko. Jako dodatek i jako samodzielne danie.
Odmierzam 1 szklankę kaszki, wsypuję ją do garnka lub innego naczynia. Lekko solę i zalewam wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Po 5 minutach kuskus powinien napęcznieć i wtedy dziabię go widelcem.
W międzyczasie zalewam wrzątkiem rodzynki i migdały. Niech się chwilę moczą, a ja sobie kroję na kawałeczki suszone śliwki i morele. Dodaję je do kaszki. Odcedzam rodzynki i migdały. Rodzynki wrzucam do kaszki, a migdały kroję na części (po przekrojeniu na pół ładnie schodzi z nich skórka – ale jeśli nie chce Wam się bawić, dajcie płatki migdałowe) i też dodaję do mojej mieszanki.
Teraz czas na miód – kupuję naturalny, żeby nie pchać w siebie cukru, tylko rzeczywiście zjeść nieco miodu (zwłaszcza w zimie – zawsze to jakas ochrona przed wirusami). Dodaję go do sałatki i mieszam jeszcze raz. Na koniec siekam miętę – trochę przełamie słodki smak i wyciskam całą cytrynę. Jeszcze raz mieszam, przekładam do salaterek, jakaś dekoracja i mam świeże, pachnące danie!
Now tell me: how does a reasonably inileetglnt woman absolutely live on curry, love couscous and never put the two together? This looks delicious on its own and will surely be tried [I'm afraid probably using curry powder :( ! ] over the weekend! Thank you so much for the idea!!
Who knows… I hope it will be tasty enough for you :)