Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Bakaliowy kuskus

Opublikowano: 27-01-2013, Kategoria: Desery, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , ,
Składniki
  • 1 szklanka kaszki kuskus
  • szczypta soli
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag suszonych moreli
  • cytryna
  • kilka listków mięty
  • 1 duża łyżka miodu

Czas przygotowania: 15-20 min


Przepis na: Bakaliowy kuskus

Share Button

Kuskus. Cudowna kaszka, która nadaje się do jedzenia zarówno na ostro, jak i na słodko. Jako dodatek i jako samodzielne danie.

Odmierzam 1 szklankę kaszki, wsypuję ją do garnka lub innego naczynia. Lekko solę i zalewam wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Po 5 minutach kuskus powinien napęcznieć i wtedy dziabię go widelcem.

W międzyczasie zalewam wrzątkiem rodzynki i migdały. Niech się chwilę moczą, a ja sobie kroję na kawałeczki suszone śliwki i morele. Dodaję je do kaszki. Odcedzam rodzynki i migdały. Rodzynki wrzucam do kaszki, a migdały kroję na części (po przekrojeniu na pół ładnie schodzi z nich skórka – ale jeśli nie chce Wam się bawić, dajcie płatki migdałowe) i też dodaję do mojej mieszanki.

Teraz czas na miód – kupuję naturalny, żeby nie pchać w siebie cukru, tylko rzeczywiście zjeść nieco miodu (zwłaszcza w zimie – zawsze to jakas ochrona przed wirusami). Dodaję go do sałatki i mieszam jeszcze raz. Na koniec siekam miętę – trochę przełamie słodki smak i wyciskam całą cytrynę. Jeszcze raz mieszam, przekładam do salaterek, jakaś dekoracja i mam świeże, pachnące danie!

 

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Ashot pisze:

    Now tell me: how does a reasonably inileetglnt woman absolutely live on curry, love couscous and never put the two together? This looks delicious on its own and will surely be tried [I'm afraid probably using curry powder :( ! ] over the weekend! Thank you so much for the idea!!

Napisz komentarz