Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi
Opublikowano: 22-03-2013, Kategoria: Ciastka, Desery, Przekąska, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Komentarze: 1Tagi: aromat waniliowy, banany, cukier puder, jaja, mąka, mleko, olej, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wiórki kokosowe
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 jajo
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 banany
- 20-30 g wiórków kokosowych
Czas przygotowania: 10-15 min plus 20 min pieczenie
Przepis na: Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi
Muffiny – bardzo długo za mną chodziły, aż wreszcie mnie złapały w kuchni i odwrotu już nie było ;)
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder mieszam razem w misce. Do drugiej miski wbijam jajko, wlewam mleko i olej. Trzepaczką mieszam ze sobą składniki. Dwa banany kroję wzdłuż, połówki znowu kroję wzdłuż, a następnie na plasterki. Przesypuję suche składniki do mokrych, mieszam je (tym razem nie trzeba ucierać tego na gładką masę, zostawiam grudki) i dodaję pokrojone banany.
Włączam piekarnik na 200 st. C. Niech się nagrzewa.
Teraz czas na papilotki. Przekładam ciasto do 2/3 ich wysokości i posypuję wiórkami kokosowymi. Ustawiam je na blasze i piekę około 20 minut. Jeśli macie formę do pieczenia muffinek, to zdecydowanie ją zastosujcie. U mnie chwilowy brak, więc dałam podwójne papilotki, żeby kształt się zachował.
Banany są dość ciężkie, więc ciasto nie wyrośnie szczególnie wysoko, dlatego papilotki też wzięłam niskie. Miały średnicę ok. 5 cm i wysokość ok. 1,5 cm. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 17 muffinek. Smacznego!
Świetny pomysł .. właśnie szukaliśmy prostego przepisu na muffiny .. przepisy wygląda na obiecujący :) Dziś zabieramy się za wykonanie