Bardzo chrupiące placki ziemniaczane
Opublikowano: 17-04-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: czosnek, jaja, mąka, olej, ziemniaki
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Czas przygotowania: 40 min
Przepis na: Bardzo chrupiące placki ziemniaczane
Pogoda taka piękna, że aż serce boli, kiedy trzeba siąść przy komputerze. Ale co zrobić, jaki zawód, taka praca. Jednak chwila na obiad w ogrodzie się znalazła. Polecam wszystkim. No, a przynajmniej na tarasie lub balkonie, jeśli ogrodu brak.
Placki ziemniaczane goszczą u nas stosunkowo rzadko. Ostatnio jednak w mojej kuchni pojawił się blender z tarką, więc może uda się je robić częściej.
Tradycyjnie placki ściera się na małych oczkach. Ale wtedy wydają mi się jakieś takie surowe w środku, a na dodatek strasznie piją tłuszcz. Moja propozycja jest nieco inna.
Ścieram ziemniaki na dużych oczkach. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do ziemniaków. Teraz jeszcze mąka, jaja, sól i pieprz. Mieszam wszystko.
Na patelni rozgrzewam olej i łyżką formuję bardzo cienkie placki. Ich wielkość to już rzecz gustu. Smażę z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Przekładam na chwilę na ręczniki kuchenne, żeby odsączyć tłuszcz. Teraz odrobina śmietany i szczypiorku, i zapach jest taki, że jutro pewnie sąsiedzi powtórzą mój dzisiejszy obiad ;) Aha, z podanej ilości składników wyszło tyle placków, że objadły się cztery osoby i jeszcze jakiś samotny placek leży i czeka na chętnego :) Smacznego!
A ja mam dziś gulasz warzywny, pasowałyby jak ulał:)
Ten facet ukradł moje zdjęcia i treści z bloga dlatego przy okazji staram się odnaleźć innych poszkodowanych Glogerów i to jest chyba Twoje … http://podkuch.blogspot.com/2014/08/bardzo-chrupiace-placki-ziemniaczane.html
pozdrawiam
Ewa
Tak. To zdjecie jest nasze i nasze są prawa autorskie. Rozumiem, że nie zostawimy tego ot tak.