Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Bardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta

Opublikowano: 23-02-2013, Kategoria: Ciastka, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 6
Tagi: , , , , , , , ,
bardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta
Składniki

      ciastka:

  • 115 g masła
  • 400 g cukru
  • 2 jaja
  • 425 g sera ricotta
  • 1 cytryna
  • 320 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

      lukier:

  • 190 g cukru pudru
  • 1 cytryna

Czas przygotowania: 20 min plus 15 min pieczenia na każdą blachę


Przepis na: Bardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta

Share Button

Mięciutkie ciastka cytrynowe z serem ricotta. Wiele razy się już zastanawiałam, co z tego sera można zrobić ciekawego. No i okazuje się, że z cytryną komponuje się bardzo dobrze.

Do sporej miski wrzucam miękkie masło (dobrze wyjąć je chwilę wcześniej z lodówki) i wsypuję cukier. Mieszam razem (używam ręcznego miksera, metoda dowolna). Dodaję jaja, ricottę, 3 łyżki soku z cytryna i skórkę otartą z jednej cytryny. Wszystko miksuję i dodaję resztę składników – mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jeszcze ostatnie mieszanie i ciasto jest gotowe.

Wykładam blachy papierem do pieczenia i ustawiam piekarnik na 190 st. C.

Łyżką nakładam ciasto na papier – jedna łyżka (zwykła, stołowa) to mniej więcej jedno ciasto. Pamiętajcie, aby nie dawać ich zbyt blisko siebie (myślę, że optimum to 9, góra 12 ciastek na blachę), ponieważ ciastka rosną w każdą stronę. Nakładam ciasto tak, aby mniej więcej było okrągłe. I tak jeszcze zmieni kształt, ponieważ pod wpływem ciepła rozleje się nieco na boki. Ostatecznie będzie miało średnicą porównywalną do delicji.

Piekę ciastka około 15 minut. Kiedy zaczną się złocić, można je wyciągać. Co prawda będą jeszcze dość miękkie, ale po około 20 minutach powinny wystygnąć i stężeć.

Kiedy ciastka są już chłodne, robię lukier. Wsypuję do miski cukier puder, dodaję 3-4 spore łyżki soku z cytryny i skórkę otartą z jednej cytryny. Mieszam wszystko na gładka masę i nakładam na ciastka – lukier jest dość twardy, więc smaruję ciastka nożem (około pół łyżeczki na ciastko powinno być w sam raz). Można oczywiście dać więcej cytryny lub kapnąć nieco wody – lukier zmięknie, a później będzie za to odrobinę dłużej twardniał na ciastku. Coś za coś :)

Z podanej ilości składników wychodzi około 50 cytrynowych ciastek. Przepis dość łatwy w wykonaniu, więc polecam. Smacznego!

bardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta

Cytrynowe wypieki

Share Button

6 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Kaś pisze:

    korzystałam z tego samego przepisu – pyszne są!
    widzę, że i CIebie zainspirował przepis :) http://www.azcookbook.czom/lemon-cardamom-ricotta-cookies/

  2. gin pisze:

    Mmm, wyglądają smakowicie :)

Napisz komentarz