Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

Opublikowano: 17-06-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 3
Tagi: , , , , , , , , , ,
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami
Składniki

na ciasto:

  • 150g masła
  • 150g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

do nasączenia ciasta:

  • pół szklanki zimnej przegotowanej wody
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

na masę:

  • 260ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (około 5-6 sztuk)
  • 500ml wody
  • 225g cukru
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • skórka z jednej cytryny

na galaretkę i owoce:

  • 40 dg poziomek
  • 2 galaretki malinowe

Czas przygotowania: 1 godz. plus chłodzenie ciasta, masy i galaretki


Przepis na: Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

Share Button

Ostatnio nie piszę wiele z braku czasu. Ale dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto. Przepis minimalnie zmodyfikowany pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga klfoodblog.com, który oczywiście polecam.

Ciasto wydaje się na pierwszy rzut oka dość pracochłonne. Jednak w sumie wszystko oprócz czekania, aż składniki przestygną, idzie migiem. A teraz do rzeczy.

Zanim zabierzecie się za ciasto, najlepiej przygotować sobie galaretkę. Teraz są upały, więc będzie stygła bardzo bardzo długo.

Do miękkiego masła dodaję cukier puder, cukier waniliowy i sól, po czym wszystko ucieram. Następnie dodaję po jednym jajku, mleko i dalej ucieram. Mąkę mieszam z z proszkiem do pieczenia, dodaję do utartego masła i miksuję wszystko na gładką masę.

Wykładam blachę (ja użyłam blachy 25×30 cm) papierem do pieczenia i włączam piekarnik. Ustawiam go na 175 st. C. Ciasto przekładam na wyłożoną papierem blachę i piekę. W przepisie, który Wam podałam u góry, ciasto było pieczone 20 minut. Okazało się, że mój piekarnik się nie spieszy i żeby uzyskać ładnie przypieczone ciasto, musiałam je zostawić na 35 minut. Tak, że sugeruję sprawdzić po tych 20 minutach patyczkiem, czy ciasto się nie klei i czy można je już wyjąć. Jeśli tak, wyciągam i zostawiam, aby przestygło.

W tym czasie mieszam wodę, sok z cytryny i cukier. Nasączam tą mieszanką chłodne ciasto.

Przygotowuję masę. Zaczynam od umycia cytryn i starcia skórki z jednej z nich. Wyciskam cytryny. Początkowo przeraziła mnie podana ilość soku i ostatecznie wycisnęłam tyle cytryn, że było około 260 ml soku. Miałam dość duże owoce, więc użyłam ich 5. Do miseczki wbijam żółtka. Jak ktoś lubi bezy, można szybciutko ubić pianę z białek i przy okazji upiec. Mnie brakło dodatkowej ręki, więc wywaliłam.

Odmierzam 500 ml wody i część odlewam do miseczki, do której wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam ją. Nie róbcie tego za wcześnie, ponieważ mąka zamieni się w beton i trzeba będzie ją odrywać od dna i znowu mieszać. Przećwiczone ;) Tymczasem do pozostałej wody dodaję cukier, masło, sok oraz skórkę z cytryny i zagotowuję. Wlewam rozrobioną wcześniej mąkę i mieszam, żeby zrobiła się jednolita masa. Zmniejszam podczas tego mieszania temperaturę, żeby masa nie chwyciła się dna i nie przypaliła. Następnie kilka łyżek powstałego kisielu (tak, taka konsystencja) dodaję do żółtek. Mieszam, przelewam do garnka i jeszcze chwilkę mieszam wszystko razem.

Teraz teoretycznie należy poczekać, aż krem wystygnie i przełożyć go na ciasto, aby utworzył równą warstwę. Mnie brakło czasu, ale już kiedyś robiłam coś podobnego i wszystko było ok, więc przełożyłam ciepły krem i pozwoliłam stygnąć mu na cieście. Kiedy już był chłodny, wstawiłam całość do lodówki i z niecierpliwością zostawiłam w spokoju na 2 godziny.

Po tym czasie wykładam warstwę owoców, na to galaretka i znowu do lodówki, żeby stężało. Mimo ogromnej ilości cytryny, słodycz galaretki i aromat owoców przełamuje tę cytrynę. Co tu dużo mówić – pycha i tyle. Smacznego!

Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

poBardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

Share Button

3 Odpowiedzi do tej pory.

  1. KLFoodblog pisze:

    To zostawiam pierwszy komentarz. Bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się upiec nasze ciasto i podoba mi się twój zmodyfikowany opis i sam przepis z poziomkami :) Musiało smakować bajecznie a zdjęcia prawdziwie letnie i smakowite. Pozdrawiamy! chłopaki z K&L

  2. smakiprowincji pisze:

    Kochana! To jest pyszne ciasto i na pewno je zrobię po Twojemu :)
    Na teraz polecam prostą wersję zimnego ciasta z owocami i galaretką na biszkoptach.Strasznie piecze słońce, więc włączenie piekarnika przy takiej temperaturze to porażka.A przecież i w upał mamy ochotę na coś słodkiego :) Pozdrawiam. Mój przepis znajdziecie na blogu.

  3. Biocity pisze:

    Rewelacyjny przepis! Bardzo mi smakowało, bo – jest delikatne, a zarazem całkiem słodkie. Na pewno będę częściej wracać do tego przepisu – w chwili obecnej to jedno z moich ulubionych ciast.

Napisz komentarz