Biała kiełbasa na grilla
Opublikowano: 21-05-2014, Kategoria: Domowe wyroby, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: boczek, czosnek, majeranek, pieprz, schab, sól, szynka wieprzowa
- 1 kg schabu
- 1 kg boczku
- 3 kg szynki wieprzowej
- 2 szklanki zimnej wody
- 15-20 g pieprzu (używam Specialite firmy Kamis - z młynkiem)
- 75 g soli
- 20 g suszonego majeranku
- 5 ząbków czosnku
- jelita
Czas przygotowania: 30 min plus 24 godziny w chłodnym miejscu plus 60 min
Przepis na: Biała kiełbasa na grilla
Sezon grillowy w pełni, a czasu jak na lekarstwo. Jednak blog nie umarł, jeszcze tu jestem i dziś mam dla Was domową białą kiełbasę, idealną na grilla.
Kroję mięsa i boczek na kostkę, żeby było mi łatwiej mielić. Jeśli w szynce są jakieś bardziej tłuste kawałki, odkładam je – zostaną zmielone z boczkiem. Mięso mielę na grubym sitku, natomiast boczek na drobnym. Dodaję grubo zmielony pieprz, sól i majeranek i wodę, wyrabiam jak ciasto, po czym odstawiam do lodówki na 24 godziny.
Moczę jelita, żeby zmiękły i łatwiej nakładało się je na przystawkę do maszynki do mięsa.
Kroję bardzo drobno czosnek – raczej nie polecam przeciskania przez praskę, czosnek powinien zachować sok, a przy prasce chlapie to w każą stronę. Dodaję czosnek do mięsa i mieszam całość.
Dokręcam do maszynki przystawkę do kiełbas, naciągam jelito. Zawiązuję końcówkę i napełniam je mięsem, co jakieś 15-20 cm skręcając jelito i formując kiełbasę. Kiedy już są gotowe, daję na około 20-30 minut do wody. Powinna mieć około 75-80 st. C. Nie dopuszczam do zagotowania. Po tym czasie warto kiełbasę lekko zahartować zimną wodą, żeby zachowała objętość. Jeśli Wam na tym nie zależy, wystarczy wyjąć ją z wody i odwiesić, żeby ją osuszyć.
Kiełbasę można spokojnie przechowywać w zamrażarce – wystarczy przed grillowaniem lub smażeniem dać ją na 20 minut do wody, żeby rozmrozić. Polecam, bo co własny wyrób, to własny wyrób.
O taka kiełbaskę to bym zjadła..
Popieram. Wiesz, co jesz. Ostatnio miałam wątpliwą przyjemność zjeść kupną. Po 3 gryzach miałam uczucie sytości. Pytanie – co w niej było i dlaczego takie tłuste, że się od razu zapchałam? ;)
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam