Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Biała kiełbasa na grilla

Opublikowano: 21-05-2014, Kategoria: Domowe wyroby, Przepisy, Komentarze: 3
Tagi: , , , , , ,
Biała kiełbasa na grilla
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 1 kg boczku
  • 3 kg szynki wieprzowej
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 15-20 g pieprzu (używam Specialite firmy Kamis - z młynkiem)
  • 75 g soli
  • 20 g suszonego majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • jelita

Czas przygotowania: 30 min plus 24 godziny w chłodnym miejscu plus 60 min


Przepis na: Biała kiełbasa na grilla

Share Button

Sezon grillowy w pełni, a czasu jak na lekarstwo. Jednak blog nie umarł, jeszcze tu jestem i dziś mam dla Was domową białą kiełbasę, idealną na grilla.

Kroję mięsa i boczek na kostkę, żeby było mi łatwiej mielić. Jeśli w szynce są jakieś bardziej tłuste kawałki, odkładam je – zostaną zmielone z boczkiem. Mięso mielę na grubym sitku, natomiast boczek na drobnym. Dodaję grubo zmielony pieprz, sól i majeranek i wodę, wyrabiam jak ciasto, po czym odstawiam do lodówki na 24 godziny.

Moczę jelita, żeby zmiękły i łatwiej nakładało się je na przystawkę do maszynki do mięsa.

Kroję bardzo drobno czosnek – raczej nie polecam przeciskania przez praskę, czosnek powinien zachować sok, a przy prasce chlapie to w każą stronę. Dodaję czosnek do mięsa i mieszam całość.

Dokręcam do maszynki przystawkę do kiełbas, naciągam jelito. Zawiązuję końcówkę i napełniam je mięsem, co jakieś 15-20 cm skręcając jelito i formując kiełbasę. Kiedy już są gotowe, daję na około 20-30 minut do wody. Powinna mieć około 75-80 st. C. Nie dopuszczam do zagotowania. Po tym czasie warto kiełbasę lekko zahartować zimną wodą, żeby zachowała objętość. Jeśli Wam na tym nie zależy, wystarczy wyjąć ją z wody i odwiesić, żeby ją osuszyć.

Kiełbasę można spokojnie przechowywać w zamrażarce – wystarczy przed grillowaniem lub smażeniem dać ją na 20 minut do wody, żeby rozmrozić. Polecam, bo co własny wyrób, to własny wyrób.

Biała kiełbasa na grilla Biała kiełbasa na grilla

Share Button

3 Odpowiedzi do tej pory.

  1. O taka kiełbaskę to bym zjadła..

    • Gryzz pisze:

      Popieram. Wiesz, co jesz. Ostatnio miałam wątpliwą przyjemność zjeść kupną. Po 3 gryzach miałam uczucie sytości. Pytanie – co w niej było i dlaczego takie tłuste, że się od razu zapchałam? ;)

  2. ciasto pisze:

    mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

Napisz komentarz do Gryzz