Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Bitki wołowe

Opublikowano: 26-06-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 6
Tagi: , ,
Bitki wołowe
Składniki
  • 75 dag udźca wołowego
  • 2 marchwie
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • dodatki (u mnie młode ziemniaki i mizeria)

Czas przygotowania: 10 min plus 90 min duszenie


Przepis na: Bitki wołowe

Share Button

Uwielbiam proste obiady, gdzie wystarczy odpowiednio przyłożyć mięsu i samo się dalej robi. Tak jest z bitkami. Kiedyś proponowałam wieprzowe, dzisiaj zapraszam na wołowe.

W zasadzie wielej do pisania dzisiaj nie, ale gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości, to informuję, że mięso należy umyć, pokroić na plastry, rozbić – jeśli nie chcecie, żeby pryskało z niego na lewo i na prawo, przed wzięciem tłuczka w dłoń, przykryjcie mięso folią spożywczą. Następnie mięso solę, oprószam pieprzem i biorę się za warzywa. Marchew obieram i kroję na słupki, cebulę natomiast na kostkę.

Na patelnię wlewam łyżkę oleju i nieco wody, po czym układam mięso i warzywa. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy mięsa. Przykrywam patelnię i duszę na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowuję sobie dodatki. Dzisiaj były buraczki i mizeria, czyli skrajnie różne smaki. Pozostaje już tylko serwować mięciutkie mięsko. Smacznego!

Bitki wołowe

Share Button

6 Odpowiedzi do tej pory.

  1. ania pisze:

    Wyglądają przepysznie…powoli się przekonuję do mięsa wołowego:) wiec czas zrobić bitki wołowe

  2. Młoda pisze:

    Ślinka cieknie. Uwielbiam wołowinę.

  3. Klaudia pisze:

    Nie ma to jak bitki wołowe :)

  4. Ola pisze:

    oooo jak dawno nie jadłam bitek! muszę zrobić koniecznie :) ostatnio u mnie wołowina na grilla często trafia, jest pycha http://www.zgrilla.pl/grillowane-steki-teriyaki/

Napisz komentarz