Bitki wołowe
Opublikowano: 26-06-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 6Tagi: cebula, marchew, wołowina
- 75 dag udźca wołowego
- 2 marchwie
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- dodatki (u mnie młode ziemniaki i mizeria)
Czas przygotowania: 10 min plus 90 min duszenie
Przepis na: Bitki wołowe
Uwielbiam proste obiady, gdzie wystarczy odpowiednio przyłożyć mięsu i samo się dalej robi. Tak jest z bitkami. Kiedyś proponowałam wieprzowe, dzisiaj zapraszam na wołowe.
W zasadzie wielej do pisania dzisiaj nie, ale gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości, to informuję, że mięso należy umyć, pokroić na plastry, rozbić – jeśli nie chcecie, żeby pryskało z niego na lewo i na prawo, przed wzięciem tłuczka w dłoń, przykryjcie mięso folią spożywczą. Następnie mięso solę, oprószam pieprzem i biorę się za warzywa. Marchew obieram i kroję na słupki, cebulę natomiast na kostkę.
Na patelnię wlewam łyżkę oleju i nieco wody, po czym układam mięso i warzywa. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy mięsa. Przykrywam patelnię i duszę na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowuję sobie dodatki. Dzisiaj były buraczki i mizeria, czyli skrajnie różne smaki. Pozostaje już tylko serwować mięciutkie mięsko. Smacznego!
Wyglądają przepysznie…powoli się przekonuję do mięsa wołowego:) wiec czas zrobić bitki wołowe
Powiem tak: mięso wołowe jest mi dość obce, ale te bitki są tak miękkie i proste, że nic tylko upichcić :)
Ślinka cieknie. Uwielbiam wołowinę.
Przyjeżdżaj :) Jeszcze trochę zostało :)
Nie ma to jak bitki wołowe :)
oooo jak dawno nie jadłam bitek! muszę zrobić koniecznie :) ostatnio u mnie wołowina na grilla często trafia, jest pycha http://www.zgrilla.pl/grillowane-steki-teriyaki/