Bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach
Opublikowano: 07-05-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: pieczarki, polędwica wieprzowa
- 60 dag polędwicy wieprzowej
- 50 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- dodatki (tu: ziemniaki i kapusta kiszona duszona na maśle)
Czas przygotowania: 40 min
Przepis na: Bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach
Po paru dżdżystych dniach nastała przepiękna, ciepła pogoda. Zaowocowała jednak kompletnym brakiem czasu. Stąd też mała przerwa na blogu. W gotowaniu zresztą też. Przedwczoraj szybki grill, wczoraj znowu na szybko makaron z serem. Dzisiaj dla odmiany nieco wolniej bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach.
Ogólnie nie wymagają większego wysiłku zarówno intelektualnego, jak i fizycznego. Są więc idealne na taki dzień, kiedy człowiek łazi już jęzorem wywalonym niemalże na ziemię i ciągnie nogę za nogą ze zmęczenia.
Polędwicę kroję na 4 porcje, solę i za przeproszeniem pieprzę. Lekko rozbijam – mięso jest bardzo miękkie, więc naprawdę lekko, żeby nie zrobić z niego miazgi. Odstawiam na pół godziny, żeby zdążyło sobie przejść tą solą i pieprzem.
W międzyczasie obieram i kroję pieczarki. Można je dobrze umyć i pokroić, ale jakoś wolę obrać.
Rozpuszczam na patelni masło, obsmażam mięso z obu stron, po czym dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem około 30 minut. Dodatki to oczywiście indywidualna sprawa. Ale świetnie sprawdzają się ziemniaki i kiszona kapusta, podgotowana i na końcu, kiedy woda już odlana, podduszona na odrobinie masła. A teraz można zabrać obiadek do ogrodu :) Smacznego!