Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach

Opublikowano: 07-05-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: ,
Bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach
Składniki
  • 60 dag polędwicy wieprzowej
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • dodatki (tu: ziemniaki i kapusta kiszona duszona na maśle)

Czas przygotowania: 40 min


Przepis na: Bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach

Share Button

Po paru dżdżystych dniach nastała przepiękna, ciepła pogoda. Zaowocowała jednak kompletnym brakiem czasu. Stąd też mała przerwa na blogu. W gotowaniu zresztą też. Przedwczoraj szybki grill, wczoraj znowu na szybko makaron z serem. Dzisiaj dla odmiany nieco wolniej bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach.

Ogólnie nie wymagają większego wysiłku zarówno intelektualnego, jak i fizycznego. Są więc idealne na taki dzień, kiedy człowiek łazi już jęzorem wywalonym niemalże na ziemię i ciągnie nogę za nogą ze zmęczenia.

Polędwicę kroję na 4 porcje, solę i za przeproszeniem pieprzę. Lekko rozbijam – mięso jest bardzo miękkie, więc naprawdę lekko, żeby nie zrobić z niego miazgi. Odstawiam na pół godziny, żeby zdążyło sobie przejść tą solą i pieprzem.

W międzyczasie obieram i kroję pieczarki. Można je dobrze umyć i pokroić, ale jakoś wolę obrać.

Rozpuszczam na patelni masło, obsmażam mięso z obu stron, po czym dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem około 30 minut. Dodatki to oczywiście indywidualna sprawa. Ale świetnie sprawdzają się ziemniaki i kiszona kapusta, podgotowana i na końcu, kiedy woda już odlana, podduszona na odrobinie masła. A teraz można zabrać obiadek do ogrodu :) Smacznego!

Bitki z polędwicy wieprzowej w pieczarkach

Share Button

Napisz komentarz