Brzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka
Opublikowano: 09-02-2013, Kategoria: Kanapki i pasty, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 2Tagi: brzoskwinie, czosnek, majonez, mieta, tuńczyk
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- kilka listków mięty
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Brzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka
Lubicie kontrasty smakowe? Czasami potrafią nieźle zaskoczyć, ale przy tym całkiem dobrze się uzupełnić. No i na talerzu robi się dość kolorowo.
Połówki brzoskwiń wyciągam z puszki i otrzepuję nieco z zalewy. Jeśli odrobina zostanie, nie martwię się. W niczym nie będzie przeszkadzała. Będę układała brzoskwinie na półmisku dziurą po pestce do góry. Żeby nie jeździły i nie przewracały się, odcinam odrobinę spodu.
Tuńczyka przekładam z puszki na sitko i odciskam, żeby był dość suchy. Następnie wkładam go do blendera. Obieram czosnek i dodaję do tuńczyka. Całość miksuję na w miarę jednolite kawałeczki. Dodaję majonez (używam light), doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Nakładam teraz otrzymaną pastę na brzoskwinie i dla dopełnienia smaku dodaję do każdej połówki po jednym listku mięty. No i gotowe!
Do brzoskwiń idealnie bułka, bagietka albo tost.
A jeśli wolicie tuńczyka bardziej tradycyjnie, możecie użyć pasty po prostu do posmarowania pieczywa. Smacznego!
intrygujące połączenie.
To prawda. Pierwszy kęs szokujący, można powiedzieć. Ale polecam :)