Bułeczki z cukinią
Opublikowano: 02-09-2013, Kategoria: Ciastka, Kolacja, Pieczywo, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 1Tagi: ciasto francuskie, cukinia, jaja, pomidory, salami, ser żółty
- 0,5 kg schłodzonego ciasta francuskiego
- 1 średnia cukinia
- 16 pomidorów koktajlowych
- 4 duże plastry sera żółtego
- 16 dużych plastrów salami
- sól
- pieprz
- 1 jajo
Czas przygotowania: 10 min plus 35 min pieczenie
Przepis na: Bułeczki z cukinią
Ciasto francuskie – lubię je za to, że można na nim położyć w zasadzie wszystko. Jest smaczne i na słodko, i pikantne. W ogrodzie nadal mam trochę cukinii, więc zdecydowałam się dzisiaj na bułeczki z ciasta francuskiego z cukinią. I nie tylko :)
Ciasto nie jest wcale trudne do zrobienia. Niestety później musi przynajmniej pół doby posiedzieć w lodówce. A chroniczny brak czasu nie pozwala na zaplanowanie, że wypiek będzie na pewno następnego dnia. Dlatego korzystam z gotowego, kupnego ciasta.
Ciasto rozwijam i kroję na 8 kwadratów. Tak samo robię z drugim kawałkiem. Teraz na każdy kawałek nakładam salami – ja miałam takie o sporej średnicy, więc jeden plaster na jedną bułkę zdecydowanie wystarczył. Następnie 1-2 plastry cukinii – w zależności od tego, ile się zmieści. Teraz 1/4 plastra sera żółtego i jeden pomidor koktajlowy przecięty na pół – daję go skórką w dół, żeby się nie rozlał. Lekko solę i doprawiam zawartość pieprzem.
Teraz biorę narożniki każdego kawałka ciasta i łączę je, żeby uzyskać coś w rodzaju sakiewki – jeśli ciasto się uprze i lekko rozejdzie, nie martwię się.
Włączam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 st. C. Bułeczki układam na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie oddzielam żółtko od białka – będzie mi potrzebne tylko żółtko. Roztrzepuję je i smaruję ciasto. Bułeczki wjeżdżają do piekarnika na 35 minut, aż staną się złocisto-brązowe. Można je zjeść na ciepło lub zimno – jak kto woli. Potrawa prosta, ale znika z talerzy w oszałamiającym tempie :) Smacznego!
Ale fajne cudeńka! Na pewno zrobię coś podobnego :)