Caprese inaczej
Opublikowano: 31-08-2013, Kategoria: Dodatki, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 0Tagi: cytryna, mozzarella, oliwa, pomidory, rukola
- 150 g mozzarelli
- 150-200 g rukoli
- 150-200 g pomidorów koktajlowych
- oliwa z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Caprese inaczej
Kiedy myślę sobie o letnich smakach, od razu do głowy przychodzi mi sałatka caprese. Tradycyjnie przyrządza się ją z mozzarelli, pomidorów i bazylii. Ale, że w ogrodzie szaleje mi rukola, dzisiaj proponuję tę sałatkę przyrządzić nieco inaczej.
Pomysł jest niezwykle prosty, więc jeśli za drzwiami czają się niezapowiedziani goście, zdążycie ją zrobić nawet podczas parzenia kawy lub herbaty.
Liście rukoli i pomidory koktajlowe myję dokładnie i zostawiam na chwilę na durszlaku, żeby pozbyć się wody. Odradzam praktyki związane z osuszaniem liści ściereczką, jak niektórzy mają w zwyczaju. Takie listki wyglądają na zwiędnięte i nie zachęcają w żaden sposób do jedzenia.
Układam rukolę, na niej pomidory i odcedzone z solanki kuleczki mozzarelli. Pamiętajcie, że rukola, która rośnie na świeżym powietrzu jest dosyć ostra – ta kupiona w sklepie jest delikatniejsza i można dodać więcej przypraw. Jednak przy ogrodwoej nie przesadzałabym, żeby smak nie zabijał ;) Proponuję polać sałatkę oliwą z oliwek, skropić minimalnie cytryną i dodać ewentualnie soli oraz pieprzu.
Taka sałatka idealnie pasuje jako samodzielna przekąska, ale jeśli lubicie np. wędzonego lub surowego łososia (polecam tatara z łososia), możecie ją podać jako dodatek. Smacznego!