Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Opublikowano: 29-05-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 4Tagi: brązowy cukier, brzoskwinie, cukier, jaja, jogurt naturalny, mąka, olej, proszek do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 0,5 szklanki oleju
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg brzoskwiń
- 2 łyżki brązowego cukru
Czas przygotowania: 10-15 min plus 45 min pieczenie
Przepis na: Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest tak klasyczne, że nawet jeśli ktoś go nie piekł, to przynajmniej raz w życiu je jadł. Ciasto jest tak banalne w wykonaniu, że uporacie się z nim w kilka chwil.
Zaczynam od wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Ciasto ładnie wyrasta, więc użyłam blachy o wymiarach około 30×40 cm.
Ja dzisiaj wybrałam brzoskwinie, ale równie dobrze można użyć śliwek, borówek, czy innych owoców, które lubicie. Niestety, okazało się po wyjęciu ich z opakowania, że kilka było dojrzałych, a reszta zielona jak szczypiorek na wiosnę. Ale nie ma się co przejmować – wpłynęło to jedynie na sposób pokrojenia. Początkowo miało być na połówki, a później plasterki. Ostatecznie obrałam i pokroiłam, jak się dało, czyli nieregularną kostkę.
Od tej pory wszystko idzie migiem, więc nastawiam piekarnik na 180 st. C, żeby zdążył się nagrzać.
Do miski wbijam całe jaja i dodaję cukier. Miksuję je "na wstążkę". I na tym zabawa z mikserem się kończy. Dodaję olej i jogurt, mieszam łyżką lub łopatką. Następnie wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Znowu mieszam delikatnie wszystkie składniki.
Przekładam ciasto na blachę, mniej więcej wyrównuję powierzchnię. Na ciasto wykładam owoce i posypuję brązowym cukrem. Można też kryształem – co kto lubi.
Przy niedużej ilości owoców (50-70 dag) ciasto wystarczy piec około 45 minut. Ja dałam cały kilogram owoców i piekłam ciasto godzinę. Zdecydowanie radzę po 45 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe. Smacznego!
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
Ciasto pycha… zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Mmm pychota :)
Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)