Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Ciasto z borówką amerykańską

Opublikowano: 15-02-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , , , , , ,
Ciasto z borówką amerykańską
Składniki

ciasto:

  • 320 g mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej (korzystam z Kamisa)
  • 200 g masła
  • 30 g margaryny
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu winnego

nadzienie:

  • 1 kg borówki amerykańskiej (waga po rozmrożeniu)
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 cukier z wanilią
  • do posmarowania ciasta maślanka
  • do posypania ciasta cukier kryształ

Czas przygotowania: 10 min plus 30 min chłodzenie ciasta plus 60 min pieczenie


Przepis na: Ciasto z borówką amerykańską

Share Button

W lecie zamroziłam trochę owoców. Dzisiaj otworzyłam zamrażarkę i się przeraziłam, ile ich zostało. Mimo szczerej niechęci do wałkowania ciasta wzięłam się w garść i oto jest! Kruche ciasto pachnące latem.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w miarę szybko. Dzielę je na dwie części, spłaszczam nieco, owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut.

W tym czasie rozmrożone owoce mieszam z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem z wanilią.

Kiedy ciasto jest już schłodzone, wyjmuję je i wałkuję pierwszą część. Powinna wystarczyć na wyłożenie dna i boków formy i średnicy 26 cm.

Następnie wykładam wszystkie owoce.

Wałkuję drugą część ciasta – na tyle, aby starczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach z pierwszą częścią ciasta. Można w cieście wyciąć jakieś fajne otwory, albo pokroić je na paski i ułożyć zgrabną kratkę.

Smaruję ciasto maślanką i posypuję je cukrem kryształem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. W przypadku tego ciasta najlepiej po prostu po upływie 50 minut sprawdzić, jak wygląda. Powinno być ładnie zarumienione.

Warto poczekać, aż ciasto nieco przestygnie, ponieważ borówki jak to borówki – nie do końca wiążą się ze sobą i lubią wypłynąć. Ciasto jest bardzo aromatyczne – moje jest też dość kwasne – takie owoce :) Ale widzę, że znika, moja córa ma buzię bordową i nie narzeka, więc chyba jest dobre ;) Smacznego!

Ciasto z borówką amerykańską  Ciasto z borówką amerykańską

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

Napisz komentarz