Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Opublikowano: 13-09-2013, Kategoria: Dodatki, Kolacja, Obiad, Przepisy, Sałatki, Zaprawy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , , ,
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Składniki
  • 1 duża cukinia (u mnie miała około 45 cm)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • koper

zalewa:

  • 2,5 l wody
  • 0,5 l octu
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Czas przygotowania: 15 min plus zagotowanie zalewy plus 10-15 min pasteryzacja


Przepis na: Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Share Button

Cukinia miała ostatnio kilka odsłon, a teraz pora zaprawić ją na zimę. Pojawi się na pewno w dwóch sałatkach. Na pierwszą z nich zapraszam już teraz.

Cukinię myję dokładnie, odcinam końce i kroję ją w plastry o grubości około 0,5 cm. Moja cukinia była bardzo duża, więc najpierw pokroiłam ją wzdłuż na ćwiartki. Układam ją w słojach – wyszło mi 8 słoików.

Cebulę kroję w pióra i dodaję do każdego słoika. Teraz papryka – dzielę ją na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4 mniejsze, żeby w każdym słoiku znalazło się trochę dla koloru.

Do każdego słoika daję ząbek czosnku, trochę gorczycy, koper i po 3 ziarna ziela angielskiego.

Wszystkie składniki zalewy ładuję do garnka i gotuję ją. Sałatkę zalewam gorącym płynem i pasteryzuję około 10-15 minut. Jeśli pasteryzacja będzie dłuższa, cukinia może zmięknąć za bardzo. Zostawiam słoiki w garnku z wodą aż do wystygnięcia.

Sałatka jest jadalna w zasadzie od razu, a przy tym niezwykle prosta. U mnie zmieniła nieco kolor przez czerwoną cebulę. Jeśli wolicie, żeby zalewa była bezbarwna, dajcie białą cebulę. Smacznego!

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

 

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Patrycja pisze:

    Zalewa jest dość cierpka ;) Ja dodałam jeszcze 4 łyżki cukru ;)

Napisz komentarz