Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Cytrynowo-winny kurczak

Opublikowano: 05-02-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , ,
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 250 ml białego wina półwytrawnego
  • pieczywo

Czas przygotowania: 15-20 min


Przepis na: Cytrynowo-winny kurczak

Share Button

Jeśli lubicie proste, a jednak wykwintne dania, polecam Wam tego kurczaka. Idealny na kolację dla dwojga. I przy tym ma niewiele kalorii.

Myję piersi z kurczaka, czyszczę z błon, solę i dodaję pieprzu. Obsmażam go na oliwie z oliwek z obu stron, aby nabrał rumieńców.

Kroję na drobne plasterki (można bardziej posiekać) czosnek. Myję cytrynę i ścieram z niej skórkę (tu pełna dowolność – możecie zetrzeć na drobnych oczkach albo zrobić jakieś dłuższe wiórki – jak kto lubi). Do kurczaka dodaję łyżkę masła, skórkę cytrynową i czosnek. Wsypuję listki z jednej gałązki rozmarynu. Jeśli nie macie świeżego, nie szkodzi – dodajcie łyżeczkę suszonego.

Pół minuty później czosnek powinien już być podsmażony. Dodaję wino i duszę całość jeszcze 2-3 minuty.  Alkohol odrobinę odparuje i zostanie ładny, żółty sos, który doprawiam dwiema łyżkami soku z cytryny. Do kurczaka podaję białe pieczywo. Łatwe, a jakie smaczne.

Share Button

Napisz komentarz