Sos czosnkowy
Opublikowano: 20-01-2013, Kategoria: Dipy i sosy, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: bazylia, czosnek, dip czosnkowy, jogurt naturalny, majonez, musztarda, sos czosnkowy, zioła prowansalskie

- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu light
- 1 duży jogurt naturalny
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich lub kilka liści świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: 5 min
Przepis na: Sos czosnkowy
Dip bardzo łatwy w przygotowaniu. Jeśli nie wiecie co podać, a akurat ktoś niespodziewanie wpadł, to właśnie ten dip idealnie się nadaje.
Obieram i rozgniatam czosnek (albo drobno siekam), dodaję musztardę, majonez i jogurt – im bardziej gęsty, tym lepszy. Dodaję ulubione zioła – używam prowansalskich lub samej bazylii. Doprawiam solą i pieprzem. Nie żałuję.
Oprócz kalorii, które są w majonezie, reszta składników jest bardzo małokaloryczna. Zresztą jeśli jogurt jest naprawdę gęsty, a dbacie o linię, można z tego majonezu zrezygnować. Można go też zastąpić serkiem typu bieluch.
Dip nadaje się do nachos, chipsów, krakersów. Ale jeśli lubicie ostre dodatki do mięsa lub warzyw, też możecie spróbować.