Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Dwukolorowa babka

Opublikowano: 12-04-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , ,
Dwukolorowa babka
Składniki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 cytryna (skórka z całej cytryny i 1 łyżka soku z cytryny)
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 20 g kakao (ja używam słodkiego wedlowskiego)
  • masło do smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Dwukolorowa babka

Share Button

Przyszła długo oczekiwana wiosna. Rozłożyła mnie kompletnie. Gotowanie leży razem ze mną. Na dodatek dzisiaj Dzień Czekolady i miałam ochotę zrobić coś na tę okoliczność, ale na zapale się skończyło. Za to upiekłam babkę, a nawet dwie :)

Piekłam je z tego przepisu, jednak wprowadziłam dwie zmiany. Po pierwsze moje babki obfitują w rodzynki, a po drugie część ciasta jest ciemna.

Przed przygotowaniem ciasta rodzynki zalałam gorącą wodą i zostawiłam na jakieś 20 minut. Kiedy ciasto już było gotowe, odcedziłam rodzynki, dodałam do ciasta i delikatnie je wymeiszałam. Mniej więcej połowę ciasta przełożyłam do form wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Do pozostałej części wsypałam kako i wymieszałam nieco, po czym przełożyłam tę część ciasta na jasną warstwę. Coś mi piekarnik nawala, więc pieczenie było dłuższe niż powinno – około 50 minut. Zdecydowanie radzę uzbroić się w dość długi patyczek i pod koniec pieczenia zrobić próbę – wbić w babkę, przekręcić i wyciągnąć – jeśli ciasto się nie klei, można uznać, że jest upieczone.

Ostatecznie babki okazały się bardzo, ale to bardzo smaczne i nieco ciekawsze niż takie jednokolorowe :)

Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka

Share Button

Napisz komentarz