Dwukolorowa babka
Opublikowano: 12-04-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cukier puder, cukier waniliowy, cytryna, jaja, kakao, mąka, mąka ziemniaczana, masło, proszek do pieczenia, rodzynki
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 1 cytryna (skórka z całej cytryny i 1 łyżka soku z cytryny)
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki rodzynek
- 20 g kakao (ja używam słodkiego wedlowskiego)
- masło do smarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: Dwukolorowa babka
Przyszła długo oczekiwana wiosna. Rozłożyła mnie kompletnie. Gotowanie leży razem ze mną. Na dodatek dzisiaj Dzień Czekolady i miałam ochotę zrobić coś na tę okoliczność, ale na zapale się skończyło. Za to upiekłam babkę, a nawet dwie :)
Piekłam je z tego przepisu, jednak wprowadziłam dwie zmiany. Po pierwsze moje babki obfitują w rodzynki, a po drugie część ciasta jest ciemna.
Przed przygotowaniem ciasta rodzynki zalałam gorącą wodą i zostawiłam na jakieś 20 minut. Kiedy ciasto już było gotowe, odcedziłam rodzynki, dodałam do ciasta i delikatnie je wymeiszałam. Mniej więcej połowę ciasta przełożyłam do form wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Do pozostałej części wsypałam kako i wymieszałam nieco, po czym przełożyłam tę część ciasta na jasną warstwę. Coś mi piekarnik nawala, więc pieczenie było dłuższe niż powinno – około 50 minut. Zdecydowanie radzę uzbroić się w dość długi patyczek i pod koniec pieczenia zrobić próbę – wbić w babkę, przekręcić i wyciągnąć – jeśli ciasto się nie klei, można uznać, że jest upieczone.
Ostatecznie babki okazały się bardzo, ale to bardzo smaczne i nieco ciekawsze niż takie jednokolorowe :)