Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Fasolka po bretońsku

Opublikowano: 05-03-2013, Kategoria: Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 0
Tagi: , , , ,
Fasolka po bretońsku
Składniki
  • 1 kg fasoli jaś
  • 40-50 dag mięsa wieprzowego
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Fasolka po bretońsku

Share Button

Fasolka po bretońsku chodziła za mną od tygodnia. Długo nie gościła na moim stole, a szkoda. Poza tym dziś piękna pogoda, krokusy zakwitły, przebiśniegi oszalały (zdjęcia później), więc była szansa, co prawda w kurtce, ale jednak, żeby zjeść obiad na świeżym powietrzu. Powiem krótko – bosko :)

Fasolkę wieczorem wrzucam do wody – niech się moczy przez noc, na drugi dzień jest jak znalazł.

Do dość dużego garnka daję 2 łyżki masła (albo margaryny roślinnej) i wrzucam pokrojoną na kostkę szynkę wieprzową (im chudsza, tym lepsza) i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Duszę około 10 minut. Po tym czasie dodaję fasolę i zalewam mniej więcej 2 litrami wody. Zostawiam na niewielkim ogniu na 40 minut. Niech się gotuje spokojnie.

Kiedy fasola jest już mięciutka dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą oraz pieprzem. Zostawiam jeszcze na minutkę i podaję.

Ilość składników wystarcza do wykarmienia 4 bardzo głodnych osób i jeszcze Wam zostanie do słoika na kolejny raz, kiedy trzeba coś na szybko lub na kolejny dzień. Spotkałam się z przepisami, w których było ziele angielskie, liście laurowe. Osobiście nie przepadam. Zabijają mi smak tej potrawy, która jest genialna w swojej prostocie. Nie zagęszczam też żadną mąką ani śmietaną. Moim zdaniem i tak jest dość gęsta i pożywna. I taką polecam :) Smacznego!

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

I obiecany kawałek wiosny :)

Share Button

Napisz komentarz