Fasolka po bretońsku
Opublikowano: 05-03-2013, Kategoria: Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 0Tagi: fasola, kiełbasa, masło, mięso wieprzowe, przecier pomidorowy
- 1 kg fasoli jaś
- 40-50 dag mięsa wieprzowego
- 30 dag kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku chodziła za mną od tygodnia. Długo nie gościła na moim stole, a szkoda. Poza tym dziś piękna pogoda, krokusy zakwitły, przebiśniegi oszalały (zdjęcia później), więc była szansa, co prawda w kurtce, ale jednak, żeby zjeść obiad na świeżym powietrzu. Powiem krótko – bosko :)
Fasolkę wieczorem wrzucam do wody – niech się moczy przez noc, na drugi dzień jest jak znalazł.
Do dość dużego garnka daję 2 łyżki masła (albo margaryny roślinnej) i wrzucam pokrojoną na kostkę szynkę wieprzową (im chudsza, tym lepsza) i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Duszę około 10 minut. Po tym czasie dodaję fasolę i zalewam mniej więcej 2 litrami wody. Zostawiam na niewielkim ogniu na 40 minut. Niech się gotuje spokojnie.
Kiedy fasola jest już mięciutka dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą oraz pieprzem. Zostawiam jeszcze na minutkę i podaję.
Ilość składników wystarcza do wykarmienia 4 bardzo głodnych osób i jeszcze Wam zostanie do słoika na kolejny raz, kiedy trzeba coś na szybko lub na kolejny dzień. Spotkałam się z przepisami, w których było ziele angielskie, liście laurowe. Osobiście nie przepadam. Zabijają mi smak tej potrawy, która jest genialna w swojej prostocie. Nie zagęszczam też żadną mąką ani śmietaną. Moim zdaniem i tak jest dość gęsta i pożywna. I taką polecam :) Smacznego!
I obiecany kawałek wiosny :)