Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Faszerowany kabaczek

Opublikowano: 17-07-2014, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 3
Tagi: , , , , , , , , , , , ,
Faszerowany kabaczek
Składniki
  • 1 średni kabaczek
  • 50 dag mięsa (np. szynki)
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • vegeta
  • oregano
  • tymianek
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 duży jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku

Czas przygotowania: 20 min plus 60 min pieczenie


Przepis na: Faszerowany kabaczek

Share Button

No i stało się. Nadszedł sezon cukiniowy. Cukinie bardzo ładnie rosną i dają co roku obfite plony. Same w sobie są według mnie nieco mdłe, ale odpowiednie dodatki i przyprawy potrafią z nich wydobyć całkiem niezłe walory smakowe.

Na pierwszy strzał w tym roku idzie ładny kabaczek, który nadaje się wprost idealnie do nafaszerowania. Faszerować kabaczki można dosłownie wszystkim – zarówno mięsem, jak i grzybami, czy kaszą gryczaną – co kto lubi. U mnie dziś takie bardzo szybkie nadzienie. Na początek jednak kroję kabaczka wzdłuż na dwie części i łyżką wybieram nasiona, przygotowując jednocześnie dwie "łódeczki" do napełnienia. Następnie solę obie części i odkładam na 2-3 godziny, żeby zmiękł.

Gotuję ryż, na grubym sicie mielę mięso. Cebulę i paprykę kroję na kostkę, po czym solę je odrobinę i przesmażam lekko na oleju. Mieszam składniki farszu, doprawiam vegetą, świeżym tymiankiem i oregano. Jeśli zioła rosną w ogrodzie, uważajcie. Teraz jest pora kwitnienia i na ziołach jest tyle pszczół, że z drżeniem serca zrywałam je dzisiaj ;)

Kabaczek powinien puścić wodę, którą teraz odlewam i wypełniam warzywo farszem. Na wierzch daję jeszcze kilka paseczków sera żółtego. Nie za dużo, żeby nie zdominował smakiem całej potrawy.

Nastawiam piekarnik na 200 st. C. Kabaczek układam w naczyniu żaroodpornym – dno warto posmarować olejem, żeby kabaczek się do niego nie przykleił.

Moja rodzina lubi pikantne dodatki, więc robię szybki sos czosnkowy – do jogurtu greckiego przeciskam przez praskę czosnek, dodaję soli, pieprz, pozostałego tymianku i oregano.

Podana ilość składników powinna wystarczyć dla 3-4 osób. Zioła podkreślają delikatny miąższ kabaczka, natomiast farsz jest dość syty. Smacznego!

Faszerowany kabaczek  Faszerowany kabaczek   Faszerowany kabaczek

Cukinia 2014

Share Button

3 Odpowiedzi do tej pory.

  1. favcook pisze:

    Faszerowany na bogato! Wygląda idealnie :)

  2. naleśniki pisze:

    Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

Napisz komentarz