Faszerowany kabaczek
Opublikowano: 17-07-2014, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 3Tagi: cebula, czosnek, jogurt grecki, kabaczek, mięso, olej, oreagno, papryka, ryż, ser żółty, sól, tymianek, vegeta
- 1 średni kabaczek
- 50 dag mięsa (np. szynki)
- 2 woreczki ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- vegeta
- oregano
- tymianek
- 2 plastry sera żółtego
- 1 duży jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
Czas przygotowania: 20 min plus 60 min pieczenie
Przepis na: Faszerowany kabaczek
No i stało się. Nadszedł sezon cukiniowy. Cukinie bardzo ładnie rosną i dają co roku obfite plony. Same w sobie są według mnie nieco mdłe, ale odpowiednie dodatki i przyprawy potrafią z nich wydobyć całkiem niezłe walory smakowe.
Na pierwszy strzał w tym roku idzie ładny kabaczek, który nadaje się wprost idealnie do nafaszerowania. Faszerować kabaczki można dosłownie wszystkim – zarówno mięsem, jak i grzybami, czy kaszą gryczaną – co kto lubi. U mnie dziś takie bardzo szybkie nadzienie. Na początek jednak kroję kabaczka wzdłuż na dwie części i łyżką wybieram nasiona, przygotowując jednocześnie dwie "łódeczki" do napełnienia. Następnie solę obie części i odkładam na 2-3 godziny, żeby zmiękł.
Gotuję ryż, na grubym sicie mielę mięso. Cebulę i paprykę kroję na kostkę, po czym solę je odrobinę i przesmażam lekko na oleju. Mieszam składniki farszu, doprawiam vegetą, świeżym tymiankiem i oregano. Jeśli zioła rosną w ogrodzie, uważajcie. Teraz jest pora kwitnienia i na ziołach jest tyle pszczół, że z drżeniem serca zrywałam je dzisiaj ;)
Kabaczek powinien puścić wodę, którą teraz odlewam i wypełniam warzywo farszem. Na wierzch daję jeszcze kilka paseczków sera żółtego. Nie za dużo, żeby nie zdominował smakiem całej potrawy.
Nastawiam piekarnik na 200 st. C. Kabaczek układam w naczyniu żaroodpornym – dno warto posmarować olejem, żeby kabaczek się do niego nie przykleił.
Moja rodzina lubi pikantne dodatki, więc robię szybki sos czosnkowy – do jogurtu greckiego przeciskam przez praskę czosnek, dodaję soli, pieprz, pozostałego tymianku i oregano.
Podana ilość składników powinna wystarczyć dla 3-4 osób. Zioła podkreślają delikatny miąższ kabaczka, natomiast farsz jest dość syty. Smacznego!
Faszerowany na bogato! Wygląda idealnie :)
Dzięki ;)
Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)