Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Opublikowano: 11-04-2014, Kategoria: Ciasta, Danie główne, Kolacja, Obiad, Pieczywo, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , , ,
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Składniki
  • 500 g mąki (pszennej, najlepiej chlebowej)
  • 1 czubata łyżeczka kaszy manny
  • 14 g suszonych drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 320 ml ciepłej wody
  • oliwa do skropienia ciasta
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów (280 g)
  • 2–3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • sól morska i pieprz (polecam Specialite firmy Kamis - sól i pieprz w słoiczku z młynkiem, bardzo wygodne)

Czas przygotowania: 10 min plus 60 min na wyrośnięcie ciasta plus 30 min pieczenie


Przepis na: Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Share Button

Niedaleko mojego domu jest pizzeria. Za każdym razem, kiedy obok niej przechodzę, w żołądku buzują wszystkie soki ;) Jednak dzisiaj nie zaproszę Was na pizzę, ale na focaccię – taką nieco lżejszą wersję pizzy.

Focaccia może mieć wiele odmian, ta jest tak prosta, że nawet najbardziej początkujący kucharze powinni sobie poradzić. Mieszam mąkę, kaszę mannę, sól i drożdże. Dodaję ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut, aż zrobi się sprężyste i zacznie odchodzić od ręki.

Ciasto zostawiam w dość dużej misce, przykrywam ściereczką, niech sobie rośnie. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładam je na blachę lub do naczynia żaroodpornego – jak kto woli – o rozmiarach m niej więcej 20×35 cm. Warto wziąć pędzel i delikatnie nasmarować formę oliwą.

Nastawiam piekarnik na 200 st. C.

Biorę na palec odrobinę oliwy i tak utytłana robię zagłębienia w cieście. W każde z nich wkładam kawałek suszonego pomidora. Całość posypuję solą i pieprzem. Następnie biorę gałązki rozmarynu i przejeżdżam przez nie w kierunku odwrotnym, niż rosną listki – to najszybszy sposób, aby oberwać je z gałązek. Nie żałuję tego ziółka, posypuję całą powierzchnię i dodatkowo jeszcze skrapiam ją nieco oliwą.

Teraz focaccia wędruje do piekarnika na około 30-40 minut. Jest gotowa, kiedy zaczyna się złocić. Ale spokojnie można zostawić na dłużej i bardziej podrumienić, jeśli taką wersję wolicie. Można ją potraktować jako ciepłe danie lub zostawić jako zimną przekąskę. Smacznego!

Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. naleśniki pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

Napisz komentarz