Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Genueńskie ciasto migdałowe wg Julii Child

Opublikowano: 15-11-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Posiłek, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 6
Tagi: , , , , , , ,
Genueńskie ciasto migdałowe wg Julii Child
Składniki
  • 3/4 szklanki migdałów (sparzonych, obranych i rozdrobnionych)
  • 1/3 szklanki mąki
  • 110 g masła
  • aromat migdałowy
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru

Czas przygotowania: 15 min plus 30 min pieczenie


Przepis na: Genueńskie ciasto migdałowe wg Julii Child

Share Button

Miałam ochotę na coś słodkiego, ale po pierwsze zero czasu na wycieczki po sklepach, po drugie zero czasu na coś skomplikowanego. I stało się. Wróciłam do książki Julii Child, a na stole pojawiło się cudowne ciasto migdałowe.

Co mnie zaskoczyło, to brak proszku do pieczenia. Z drugiej strony to i dobrze, bo nie było obaw, że ciasto opadnie ;) Trochę jest przy tym brudzenia, ale znowu nie aż tyle, żeby się nie poświęcić i nie upiec ciacha.

A teraz po kolei. Wykładam dno tortownicy (o średnicy 22 cm) papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i wysypuję mąką.

Parzę migdały, obieram je i rozdrabniam w blenderze. Jeśli korzystacie z małego urządzenia, lepiej robić to na raty. Ucieram miękkie masło w misce, żeby zrobiło się puszyste. W drugiej natomiast ucieram jaja z cukrem, tak żeby "się ciągnęły". Przy podanej ilości cukru nie jest to zresztą jakiś szczególny wysiłek ;)

Teraz mieszam wszystko, dodając najpierw jaja do masła. Następnie parę kropel aromatu migdałowego, trochę migdałów, mąkę, znowu migdały i tak do wyczerpania składników.

Ustawiam piekarnik na 175 st. C. Przelewam ciasto do tortownicy, lekko stukam nim o blat, żeby powierzchnia się wyrównała, po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę do momentu, kiedy zrobi się złociste. Powinno wystarczyć około 30 minut. Mój piekarnik robi różne głupoty, więc zeszło troszkę dłużej. Wyciągam ciasto i zostawiam do przestygnięcia.

Można je udekorować lukrem, mazami z czekolady. Ja zdecydowałam się na oprószenie cukrem pudrem. I moim zdaniem wystarczy. Ciasto jest raczej niewysokie, ale bardzo dobre. I jeśli nie dysponujecie zbyt dużą ilością czasu, to naprawdę je polecam. Smacznego!

Genueńskie ciasto migdałowe wg Julii Child

Genueńskie ciasto migdałowe wg Julii Child

Share Button

6 Odpowiedzi do tej pory.

  1. gin pisze:

    Wygląda na cudownie mięciutkie :) I kolor ma śliczny :)

  2. Monika pisze:

    Ciasto już za kilka minut opuści piekarnik. W domu obłędny zapach :)
    Jako,że migdałów miałam nieco mniej,niż zaleca przepis,dodałam więcej aromatu…

    Dam znać jak smakuje :)

  3. alda pisze:

    Upiekłam dzisiaj to ciasto, zrobiłam też polewę czekoladową. Jestem zachwycona. Palce lizać! A poza tym jest bardzo łatwe, w piekarniku trzymałam 40 minut. To będzie jedno z moich ulubionych ciast. Dziękuję za przepis!

Napisz komentarz