Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Goździk jadalny

Opublikowano: 15-08-2015, Kategoria: Rozważania, Komentarze: 0
Share Button

Z czym kojarzą się goździki? Mnie z latami osiemdziesiątymi ubiegłego wieku, kiedy wypadało na koniec roku iść do nauczyciela z kwiatkiem, a jedyny, który można było kupić, to był właśnie goździk. Zazwyczaj wcześniej trzeba było złożyć odpowiednie zamówienie. Ale z odpowiednim wyprzedzeniem się udawało i tak uzbrojony człowiek mógł iść po świadectwo.

Szczęśliwie czasy się trochę zmieniły i teraz goździki mam w ogrodzie dla przyjemności. Jak dla mnie – kwiatek idealny. Jeśli będziecie chcieli taki wysiać, szukajcie goździków ogrodowych, koniecznie z informację, że mają jadalne kwiaty.

W torebkach najczęściej można znaleźć mieszanki wielobarwne. Jeśli to Wasze pierwsze spotkanie bliskiego stopnia z goździkami, weźcie taką mieszankę. Niby te same kwiaty, ale każdy kolor minimalnie inaczej pachnie i smakuje. W pierwszym roku sprawdzicie, który najbardziej Wam odpowiada, a w kolejnych latach będziecie siali ulubione.

A jak właściwie smakuje goździk? Tak samo jak pachnie. Nieco słodkawo. Może się jednak zdarzyć, że podstawa płatka będzie trochę gorzkawa. Zanim dodacie więc płatki do potraw, skosztujcie i oderwijcie ewentualnie ten kawałek. Pamiętajcie, aby płatków nie kroić, bo ściemnieją i będą brzydko wyglądały. Używamy tylko palców :)

Goździki jadalne

Do czego można użyć goździków? W sumie do wszystkiego. Przygotowując ciasta, można pokusić się o taką jadalną ozdobę. Możecie wykorzystać je również do dżemów i marmolad. Jeśli macie czas, sprawdźcie, jak się komponuje goździk np. z truskawką czy poziomką.

Goździki jadalne 

Herbata – taka aromatyczna herbata w środku zimy to jest to! Żeby ją przygotować, obrywamy płatki i suszymy je. Później wystarczy wymieszać z ulubionym gatunkiem herbaty, zaparzyć i lato w środku zimy macie gwarantowane ;)

Goździki jadalne  Goździki jadalne

Share Button

Napisz komentarz