Gulasz wieprzowy
Opublikowano: 25-01-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cebula, marchew, pietruszka, sos pieczeniowy, szynka, łopatka

- 1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół szynka i chuda łopatka lub tylko jedno z nich - jak wolicie :)
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 duża marchew
- 2 pietruszki
- 1 sos pieczeniowy ciemny
- vegeta
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Przepis na: Gulasz wieprzowy
Kiedy przychodzi czas na gulasz, mamy w domu mały rozdźwięk. A to ktoś nie lubi mięsa gulaszowego, bo ą w nim "gumki", a to kto inny marudzi, że kasza. I tak wypracowaliśmy sobie kompromis
- mięso wieprzowe i ryż. Nie dodaję do tego gulaszu żadnego tłuszczu, więc polecam wszystkim – tym odchudzającym się i tym, którzy probują nie przytyć też.
Do garnka wlewam mniej więcej szklankę wody i czekam, aż zacznie wrzeć. Na wrzątek wrzucam pokrojoną na kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Zmniejszam nieco moc palnika i zostawiam na 40 minut, żeby spokojnie sobie wszystko miękło. Po tym czasie dodaję pokrojone na kostkę mięso i duszę całość jeszcze 40 minut. Następnie całość doprawiam vegetą, w kubku rozrabiam według przepisu sos pieczeniowy (jedyny z kupnych, który mi smakuje, to ciemny sos pieczeniowy z Winiar – ale to oczywiście kwestia gustu, jeśli wolicie inny, to próbujcie z innym :)) i wlewam do gulaszu. Trzymam pod przykryciem jeszcze jakieś 3-4 minuty.
Mój gulasz jest bardzo prosty, bez tłuszczu, bez śmietany i bez zagęszczania mąką. Doprawiam tylko vegetą, ponieważ w sosie pieczeniowym jest według mnie dość soli. Ale oczywiście można nieco doprawić solą, jeśli czujecie, że trzeba.
Bardzo lubię gulasz z kuskusem lub zwykłą kaszą jęczmienną, ale i z ryżem mi nie przeszkadza. A do tego obowiązkowo ogórek kiszony! :)