Jaja faszerowane pieczarkami
Opublikowano: 17-02-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 1Tagi: jaja, majonez, natka pietruszki, pieczarki, potrawy wielkanocne, przepisy wielkanocne, Wielkanoc
- 6 jaj
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki majonezu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: 15 min plus gotowanie i studzenie jaj i pieczarek
Przepis na: Jaja faszerowane pieczarkami
Jaja faszerowane – jeden z milszych memu sercu tematów. O tyle przyjemny, że można wymyślić naprawdę sporo rodzajów farszu. Idę o zakład, że ile domów, tyle pomysłów. I zapewne nawet jeśli podobne, to jakimś szczegółem się różnią i smakują inaczej :)
Gotuję jaja, studzę je, obieram, kroję na pół wzdłuż i delikatnie wyciągam żółtka. Obieram pieczarki (teoretycznie można tylko umyć, ale jakoś nie lubię piachu ani torfu zgrzytającego między zębami) i wrzucam je na wrzącą wodę (nie solę jej). Gotuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i jak tylko ostygną, kroję na drobną kosteczkę. Siekam żółtka i dodaję do pieczarek. Jeśli mam świeżą natkę pietruszki, też siekam i dokładam do pieczarek. Dziś akurat miałam suszoną w lecie, więc siekanie odpadło, wsypałam i już. Ilość zależy tylko od Was – ja lubię, kiedy farsz jest dość zielony, więc nie żałuję pietruszki.
Teraz jeszcze majonez, sól i pieprz do smaku. Pozostaje napełnić jaja farszem i podać. Smacznego!
Wyglada wspaniale i bardzo smakowicie. Juz sie nie moge doczekac Swiat:-)