Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Jaja faszerowane pieczarkami

Opublikowano: 17-02-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , ,
jaja faszerowane pieczarkami
Składniki
  • 6 jaj
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 15 min plus gotowanie i studzenie jaj i pieczarek


Przepis na: Jaja faszerowane pieczarkami

Share Button

Jaja faszerowane – jeden z milszych memu sercu tematów. O tyle przyjemny, że można wymyślić naprawdę sporo rodzajów farszu. Idę o zakład, że ile domów, tyle pomysłów. I zapewne nawet jeśli podobne, to jakimś szczegółem się różnią i smakują inaczej :)

Gotuję jaja, studzę je, obieram, kroję na pół wzdłuż i delikatnie wyciągam żółtka. Obieram pieczarki (teoretycznie można tylko umyć, ale jakoś nie lubię piachu ani torfu zgrzytającego między zębami) i wrzucam je na wrzącą wodę (nie solę jej). Gotuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i jak tylko ostygną, kroję na drobną kosteczkę. Siekam żółtka i dodaję do pieczarek. Jeśli mam świeżą natkę pietruszki, też siekam i dokładam do pieczarek. Dziś akurat miałam suszoną w lecie, więc siekanie odpadło, wsypałam i już. Ilość zależy tylko od Was – ja lubię, kiedy farsz jest dość zielony, więc nie żałuję pietruszki.

Teraz jeszcze majonez, sól i pieprz do smaku. Pozostaje napełnić jaja farszem i podać. Smacznego!

jaja faszerowane pieczarkami

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. sylwia pisze:

    Wyglada wspaniale i bardzo smakowicie. Juz sie nie moge doczekac Swiat:-)

Napisz komentarz