Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Jaja faszerowane szprotkami

Opublikowano: 05-02-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , ,
Składniki
  • 6 jaj
  • sól
  • pieprz
  • około 200 g szprotów
  • kilka gałązek pietruszki lub koperku
  • 1 łyżka majonezu light

 

Czas przygotowania: 15-20 min


Przepis na: Jaja faszerowane szprotkami

Share Button

Jaja faszerowane – ile osób, tyle pomysłów. Na farsz nadaje się chyba wszystko, co jest jadalne :)

Dziś proponuję jaja faszerowane szprotkami, czyli raczej dość słone. Gotuję jajka na twardo, studzę, kroję na pół. Delikatnie, żeby nie uszkodzić białek, wyciągam żółtka i przekładam je do jakiejś miski. Odkładam tyle szprotów, ile mam połówek jaj – w tym wypadku 12. Pozostałe szproty dodaję do żółtek. Ja użyłam 2 puszek po 170 g – po odlaniu oleju, zostaje po około 100 g rybek. Siekam pietruszkę lub koperek i dodaję do żółtek i szprotów – zostawiam kilka listków do dekoracji. Lekko (naprawdę lekko) solę i dodaję świeżo zmielonego pieprzu. Rozgniatam składniki widelcem, dodaję jedną łyżkę majonezu, żeby powstała zwarta masa.

Faszeruję jajka, na każdej połówce kładę listek pietruszki i jedną rybkę. Zapach dość intensywny i nie każdy ryby lubi, ale mnie nie przeszkadza. A smak jest naprawdę całkiem do rzeczy :)

Share Button

Napisz komentarz