Jaja faszerowane szprotkami
Opublikowano: 05-02-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Komentarze: 0Tagi: jaja, majonez, pietruszka, potrawy wielkanocne, przepisy wielkanocne, szproty, Wielkanoc
- 6 jaj
- sól
- pieprz
- około 200 g szprotów
- kilka gałązek pietruszki lub koperku
- 1 łyżka majonezu light
Czas przygotowania: 15-20 min
Przepis na: Jaja faszerowane szprotkami
Jaja faszerowane – ile osób, tyle pomysłów. Na farsz nadaje się chyba wszystko, co jest jadalne :)
Dziś proponuję jaja faszerowane szprotkami, czyli raczej dość słone. Gotuję jajka na twardo, studzę, kroję na pół. Delikatnie, żeby nie uszkodzić białek, wyciągam żółtka i przekładam je do jakiejś miski. Odkładam tyle szprotów, ile mam połówek jaj – w tym wypadku 12. Pozostałe szproty dodaję do żółtek. Ja użyłam 2 puszek po 170 g – po odlaniu oleju, zostaje po około 100 g rybek. Siekam pietruszkę lub koperek i dodaję do żółtek i szprotów – zostawiam kilka listków do dekoracji. Lekko (naprawdę lekko) solę i dodaję świeżo zmielonego pieprzu. Rozgniatam składniki widelcem, dodaję jedną łyżkę majonezu, żeby powstała zwarta masa.
Faszeruję jajka, na każdej połówce kładę listek pietruszki i jedną rybkę. Zapach dość intensywny i nie każdy ryby lubi, ale mnie nie przeszkadza. A smak jest naprawdę całkiem do rzeczy :)