Jaja w sosie tatarskim
Opublikowano: 07-02-2014, Kategoria: Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Komentarze: 0Tagi: Boże Narodzenie, grzyby marynowane, jaja, majonez, musztarda, ogórki kiszone, pieprz, święta
- jaja (u mnie 10)
- 6 dużych ogórków kiszonych
- 1 słoiczek grzybów marynowanych (150 g)
- 2 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka musztardy
- pieprz
Czas przygotowania: 15 min
Przepis na: Jaja w sosie tatarskim
Urodziłam się w Małkini… Nie, nieprawda. Ale tak mi się jakoś "Rejs" nasunął, kiedy sobie przypomniałam, jak się jadało za czasów PRL-u. Szczęściarze już pewnie nie wiedzą :) Szynka z puszki (jak ja jej nie lubiłam) stanowiła szczyt marzeń. A pomarańcze w sklepach "rzucali" tylko przed Bożym Narodzeniem ;) No, ale szczęśliwie kury chodziły po podwórku i znosiły jaja, a ogórków w ogrodzie też nie brakowało. Dziś takie wspomnienie z tamtych czasów, czyli sos tatarski. Z tą różnicą, że majonezu nie trzeba kręcić ;)
Mój sos jest mało płynny, jeśli wolicie, żeby miał rzadszą konsystencję, dajcie więcej majonezu.
W zasadzie to taki przepis bez przepisu – obieram ogórki i kroję je na kostkę. Kroje też grzyby (użyłam podgrzybków – mogą być inne, ale odradzam maślaki – bardzo się "ciągną"), dodaję majonezu i musztardy, no i ewentualnie doprawiam pieprzem. Soli już nie daję, bo jest jej dość w ogórkach. Jeśli chcecie, aby kolor był bardziej wyrazisty, można posiekać koperek lub natkę pietruszki i też dodać do całości.
Teraz jest do wyboru cała masa pikli, więc można potestować inne warzywa. Ja się trzymam tej wersji.
Jeszcze tylko kilka jaj na twardo i można zajadać. Smacznego!