Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Jaja w sosie tatarskim

Opublikowano: 07-02-2014, Kategoria: Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , ,
Jaja w sosie tatarskim
Składniki
  • jaja (u mnie 10)

 

  • 6 dużych ogórków kiszonych
  • 1 słoiczek grzybów marynowanych (150 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • pieprz

Czas przygotowania: 15 min


Przepis na: Jaja w sosie tatarskim

Share Button

Urodziłam się w Małkini… Nie, nieprawda. Ale tak mi się jakoś "Rejs" nasunął, kiedy sobie przypomniałam, jak się jadało za czasów PRL-u. Szczęściarze już pewnie nie wiedzą :) Szynka z puszki (jak ja jej nie lubiłam) stanowiła szczyt marzeń. A pomarańcze w sklepach "rzucali" tylko przed Bożym Narodzeniem ;) No, ale szczęśliwie kury chodziły po podwórku i znosiły jaja, a ogórków w ogrodzie też nie brakowało. Dziś takie wspomnienie z tamtych czasów, czyli sos tatarski. Z tą różnicą, że majonezu nie trzeba kręcić ;)

Mój sos jest mało płynny, jeśli wolicie, żeby miał rzadszą konsystencję, dajcie więcej majonezu.

W zasadzie to taki przepis bez przepisu – obieram ogórki i kroję je na kostkę. Kroje też grzyby (użyłam podgrzybków – mogą być inne, ale odradzam maślaki – bardzo się "ciągną"), dodaję majonezu i musztardy, no i ewentualnie doprawiam pieprzem. Soli już nie daję, bo jest jej dość w ogórkach. Jeśli chcecie, aby kolor był bardziej wyrazisty, można posiekać koperek lub natkę pietruszki i też dodać do całości.

Teraz jest do wyboru cała masa pikli, więc można potestować inne warzywa. Ja się trzymam tej wersji.

Jeszcze tylko kilka jaj na twardo i można zajadać. Smacznego!

Jaja w sosie tatarskimJaja w sosie tatarskimJaja w sosie tatarskim

Share Button

Napisz komentarz