Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami
Opublikowano: 12-01-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: brzoskwinie, buraki, cebula, kaczka, masło roślinne, pieprz, por, sól, ziemniaki
kaczka:
- 4 piersi kaczki
- sól
- pieprz
- por
buraczki:
- buraki (60-70 dag)
- 1 nieduża cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła roślinnego
opcjonalnie: ziemniaki, brzoskwinie
Czas przygotowania: 15 min plus 60 min duszenie
Przepis na: Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami
Kaczka, czyli moje ulubione mięso. Jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie. Zapraszam na ekstremalnie łatwy przepis, który na pewno sprawdzi się w każdym domu.
Podana ilość składników wystarczy dla 4 bardzo głodnych osób.
Buraki mam ugotowane poprzedniego dnia, żeby nie czekać, aż wystygną i łaskawie dadzą się obrać. Ścieram je na dużych oczkach i na razie zostawiam.
Oczyszczone piersi kaczki przyprawiam solą i pieprzem, po czym daję na patelnię, przykrywam i zostawiam na średnim ogniu. Kaczka puści soki i nie trzeba będzie jej niczym podlewać – udusi się w sosie własnym. Po 20 minutach dodaję okrojonego drobno pora, żeby nadał trochę aromatu. Duszę kaczkę jeszcze 40 minut, w międzyczasie odwracając dosłownie raz na drugą stronę.
Kroję drobno cebulkę (można pokroić szczypior z cebuli) i podduszam na maśle, po czym dodaję starte buraki i zostawiam na małym ogniu na około 20 minut.
I to w sumie cała filozofia. Jeszcze odrobina ziemniaków, a dla podkreślenia smaku można do kaczki podać brzoskwinię. Już prościej i pyszniej być nie może ;) Smacznego!