Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami

Opublikowano: 12-01-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , ,
Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami
Składniki

kaczka:

  • 4 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • por

buraczki:

  • buraki (60-70 dag)
  • 1 nieduża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła roślinnego

opcjonalnie: ziemniaki, brzoskwinie

Czas przygotowania: 15 min plus 60 min duszenie


Przepis na: Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami

Share Button

Kaczka, czyli moje ulubione mięso. Jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie. Zapraszam na ekstremalnie łatwy przepis, który na pewno sprawdzi się w każdym domu.

Podana ilość składników wystarczy dla 4 bardzo głodnych osób.

Buraki mam ugotowane poprzedniego dnia, żeby nie czekać, aż wystygną i łaskawie dadzą się obrać. Ścieram je na dużych oczkach i na razie zostawiam.

Oczyszczone piersi kaczki przyprawiam solą i pieprzem, po czym daję na patelnię, przykrywam i zostawiam na średnim ogniu. Kaczka puści soki i nie trzeba będzie jej niczym podlewać – udusi się w sosie własnym. Po 20 minutach dodaję okrojonego drobno pora, żeby nadał trochę aromatu. Duszę kaczkę jeszcze 40 minut, w międzyczasie odwracając dosłownie raz na drugą stronę.

Kroję drobno cebulkę (można pokroić szczypior z cebuli) i podduszam na maśle, po czym dodaję starte buraki i zostawiam na małym ogniu na około 20 minut.

I to w sumie cała filozofia. Jeszcze odrobina ziemniaków, a dla podkreślenia smaku można do kaczki podać brzoskwinię. Już prościej i pyszniej być nie może ;) Smacznego!

Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami

Share Button

Napisz komentarz