Karnawałowe ciasteczka
Opublikowano: 19-01-2014, Kategoria: Ciastka, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cukier puder, dżem, jaja, mąka, marmolada, masło, proszek do pieczenia, wanilia
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajo
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
- ulubiony dżem lub marmolada
Czas przygotowania: 30-40 min
Przepis na: Karnawałowe ciasteczka
Jeszcze karnawał, więc zapraszam na proste, ale smaczne ciasteczka. Podana ilość składników wystarcza na wykonanie około 70-80 ciastek, czyli po sklejeniu połówek zostaje 35-40 ciasteczek.
Wychodzę z założenia, że jak już piec coś takiego, to lepiej od razu więcej, więc u siebie podwoiłam składniki. Upieczone ciastka można spokojnie po wystygnięciu włożyć do słoja lub puszki, a zachowają świeżość. Nie trzeba od razu sklejać ich wszystkich.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier puder, masło i jajko. Zagniatam szybko ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam na około 20 min do zamrażalnika. W tym czasie wykładam sobie blachy papierem do pieczenia.
Podsypuję ciasto lekko mąką i wałkuję na grubość 2-3 mm. Foremką wykrawam ciasteczka i układam na blasze. zachowuję przy tym odstępy, pamiętając, że ciastka są na proszku do pieczenia, więc trochę urosną.
Wkładam blachę do piekarnika nagrzanego do koło 190 st. C. Ciastka powinny się teoretycznie piec około 10 min. Ja nie mogę zapanować coś nad nowym piekarnikiem i piekły się 15 min. Najlepiej ocenić ciastka "na oko". Jeśli zaczynają się robić złociste, to znak, że są upieczone.
Teraz pozostaje je wystudzić (to jest dosłownie 5-10 min) posmarować jedno ciastko ulubionym dżemem lub marmoladą i skleić z drugim ciasteczkiem. Smacznego!