Karnawałowe kwiaty z pomarańczową nutą
Opublikowano: 08-02-2014, Kategoria: Ciastka, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cukier puder, jaja, mąka, olej, pomarańcze, proszek do pieczenia, śmietana, sól, spirytus, Tłusty Czwartek
- 40 dag mąki
- 6 żółtek
- 7-8 łyżek gęstej śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze
- opcjonalnie: 2 łyżeczki spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Czas przygotowania: 20-30 min
Przepis na: Karnawałowe kwiaty z pomarańczową nutą
Jako że karnawał trwa, a w niedalekiej perspektywie mamy Tłusty Czwartek, jeszcze taka dość prosta propozycja przekąski.
Mąkę mieszam ze śmietaną (użyłam 12%) – mąka powinna być zwykła pszenna, ale dziś się okazało, że w domu mam tylko krupczatkę. Użyłam jej, wszystko wyszło, więc można śmiało z niej korzystać :) Następnie dodaję do niej żółtka i sól. Jeszcze proszek do pieczenia – można go wcześniej rozpuścić w spirytusie lub occie – z siłą wodospadu zacznie buzować i rozejdzie się szybko po cieście. Myję dokładnie pomarańcze i ścieram z nich skórkę. Wszystkie składniki zagniatam, aby uzyskać sprężyste ciasto.
Następnie wałkuję je dość cienko – im cieńsze, tym lepsze. Szklanką wykrawam ciasteczka. Nożem nacinam brzegi – różnie – czasami robię 4 nacięcia, a czasami 8. Żeby kwiatki były różne. Można pokusić się o nałożenie dwóch wyciętych kształtów na siebie i dociśnięcia ich w środku – powinny po usmażeniu wyjść ładne róże.
Smażę ciastka jak faworki – na głębokim tłuszczu, po czym daję na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Niech sobie odciekną. Kiedy wystygną, posypuję je cukrem pudrem.
Z podanej ilość składników wychodzi taka góra ciastek jak na zdjęciu – około 60 sztuk. Smacznego!