Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Klasycznie – naleśniki z białym serem

Opublikowano: 24-01-2013, Kategoria: Danie główne, Desery, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , ,
Składniki

     naleśniki:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki oleju

    masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3,5 łyżki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • kilka listków mięty

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Klasycznie – naleśniki z białym serem

Share Button

Każdy ma swój sposób na naleśniki. Ze składników podanych w tym przepisie wyjdzie góra naleśników. Celowo tyle smażę, żeby to, co zostanie, zamrozić i wykorzystać do rosołu z kaczki.

Przygotowuję sobie masę serową – ser mielę w maszynce do mięsa (można też kupić taki do wypieków, zmielony). Rodzynki parzę i odstawiam do wystygnięcia. Do sera dodaję cukier i cynamon, a na końcu rodzynki. Można od razu dodać miętę, ale można też dać całe listki na talerz. Nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze ładnie wygląda.

Mieszam wszystkie składniki na ciasto (tak, łącznie z olejem) i dolewam wodę (prawdę mówiąc, robię to na oko w zależności od tego, czy mają być grubsze, czy cieńsze – dziś dolałam chyba z 6 szklanek). Można dodać więcej mleka, a mniej wody, ale wolę, kiedy naleśniki nie są bardzo tłuste. Kiedy już mam jednolite ciasto, na patelnię daję odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik) i rozgrzewam go. A później już wystarczy smażyć.

Smaruję naleśniki serem, składam i się opycham. Jeśli mają być "na później", można takie złożone wrzucić na patelnię i odsmażyć.

I jeszcze kwestia ciasta na naleśniki – zamiast kranówy można dodać wody mineralnej – najlepiej wtedy dolewać ją stopniowo i nie mieszać jakoś gwałtownie, tylko tak, aby zostało trochę bąbelków. Naleśniki wychodzą bardziej kruche i fajnie smakują z powidłem. A jeśli lubicie naleśniki w wersji kibica piłki nożnej, to mleko zastąpcie piwem. Naleśniki mają zdecydowanie inny smak i idealnie pasuje do nich wówczas jakiś ostrzejszy farsz. Ale o tym innym razem :)

 

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. gin pisze:

    Uwielbiam takie naleśniki – Mama robi najlepsze :)

Napisz komentarz