Kokosanki
Opublikowano: 04-02-2013, Kategoria: Ciastka, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 6Tagi: cukier, jaja, mąka ziemniaczana, masło, mleko kondensowane, wiórki kokosowe
- 25 dag wiórków kokosowych
- 60 g masła (około 3 łyżki)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka kondesowanego light
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- szczypta soli
Czas przygotowania: 20-25 min
Przepis na: Kokosanki
Kokosanki pachną mi właśnie w całym domu :) Idealne do filiżanki herbaty lub kawy. Kokos ogólnie kojarzy mi się z latem i plażą. I chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach.
Trochę więcej niż połowę odmierzonego cukru rozpuszczam razem z masłem. Następnie dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Dosypuję mąkę ziemniaczaną, mleko kondensowane i jeszcze raz mieszam.
Do drugiego naczynia wbijam białka i lekko solę. Ubijam je na sztywną pianę. Kiedy piana jest gotowa, dosypuję resztę cukru i jeszcze raz delikatnie i krótko ubijam.
Przekładam pianę do wiórków i delikatnie mieszam. Włączam piekarnik na 180 st. C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub po prostu ręką formuję nieduże ciasteczka i układam je na papierze. Piekę je 15 minut, aż się zarumienią. Smacznego!
uwielbiam ale tak rzadko robię..Twoje zdjęcia zachęcają:)
Raz robiłam kokosanki, ale zupełnie mi nie wyszły, muszę wypróbować ten przepis!
Najważniejsze to nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku. Ja wyciagam nawet, jeśli wydają się zbyt miękkie. Jak przestygną, nabierają właściwej konsystencji.
Ile ich wyjdzie ?
1 blacha. Zależy od wielkości, ale mniej więcej 18-20.
Kokosanki przepyszne :)