Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Kokosanki

Opublikowano: 04-02-2013, Kategoria: Ciastka, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 6
Tagi: , , , , ,
Składniki
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 60 g masła (około 3 łyżki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka kondesowanego light
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • szczypta soli

Czas przygotowania: 20-25 min


Przepis na: Kokosanki

Share Button

Kokosanki pachną mi właśnie w całym domu :) Idealne do filiżanki herbaty lub kawy. Kokos ogólnie kojarzy mi się z latem i plażą. I chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach.

Trochę więcej niż połowę odmierzonego cukru rozpuszczam razem z masłem. Następnie dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Dosypuję mąkę ziemniaczaną, mleko kondensowane i jeszcze raz mieszam.

Do drugiego naczynia wbijam białka i lekko solę. Ubijam je na sztywną pianę. Kiedy piana jest gotowa, dosypuję resztę cukru i jeszcze raz delikatnie i krótko ubijam.

Przekładam pianę do wiórków i delikatnie mieszam. Włączam piekarnik na 180 st. C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub po prostu ręką formuję nieduże ciasteczka i układam je na papierze. Piekę je 15 minut, aż się zarumienią. Smacznego!

Share Button

6 Odpowiedzi do tej pory.

  1. uwielbiam ale tak rzadko robię..Twoje zdjęcia zachęcają:)

  2. JestSmak pisze:

    Raz robiłam kokosanki, ale zupełnie mi nie wyszły, muszę wypróbować ten przepis!

    • Gryzz pisze:

      Najważniejsze to nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku. Ja wyciagam nawet, jeśli wydają się zbyt miękkie. Jak przestygną, nabierają właściwej konsystencji.

  3. Ciachocholiczki pisze:

    Ile ich wyjdzie ?

  4. Iwona pisze:

    Kokosanki przepyszne :)

Napisz komentarz do Iwona