Kokosowy song
Opublikowano: 23-01-2013, Kategoria: Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: banan, cukier, mąka, masło, miód, wiórki kokosowe

- 4 banany
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki miodu (lub cukru)
- 2 jajka
- kilka listków mięty
- masło do smażenia
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Kokosowy song
Jest środek zimy, wszystko białe i chęć mnie wzięła na coś kojarzącego się z latem.
Banany obieram i kroję na dwie lub trzy części. Jeśli chce Wam się bawić, można na jeszcze mniejsze kawałki.
W misce mieszam jajka, mąkę i miód (lub cukier, jeśli ktoś nie lubi smaku miodu). Do drugiej wsypuję wiórki kokosowe. A później już tak jak przy tradycyjnej panierce – najpierw wrzucam banany do mojego "ciasta", a później obtaczam grubo wiórkami.
Na patelni rozgrzewam masło i kładę wypanierowane banany. Nie dawajcie palnika na maksimum, ponieważ wiórki bardzo szybko się złocą i może się okazać, że po minucie to już nie złoto, a czarne złoto ;)
Delikatnie odwracam banany tak, aby zarumieniły się ze wszystkich stron i przekąłdam na talerz. Dla dodania jeszcze odrobiny świeżości polecam jeszcze liść mięty. Można zjeśćna zimno, ale ja uwielbiam na ciepło – tylko dajcie bananom chociaż 2-3 minuty, żeby nie cierpieć z powodu poparzonego języka ;)
Ilość składników starczy na wypanierowanie 4-6 bananów.