Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Kotlet de volaille

Opublikowano: 05-12-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , , ,
Kotlet de volaille
Składniki
  • mięso (u mnie schab)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • jaja
  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Czas przygotowania: 30 min


Przepis na: Kotlet de volaille

Share Button

Zimno i wieje od samego rana, więc na zewnątrz nie ma się co pchać. Za to można chwilę więcej spędzić w kuchni.

Robota prosta, a efekt całkiem, całkiem. Dzisiaj wybrałam schab przechodzący w karkówkę. Kroję masło na kwałki – tyle kawałków, ile jest kotletów, po czym wrzucam je do zamrażalnika, żeby zrobiła się z niego kość. Kotlety rozbijam cieniutko i układam na nich kawałki zmrożonego masła.

schab-9Kotlet de volaille

Doprawiam pieprzem i solą – wskazane byłoby jeszcze dodać pietruszkę lub czosnek, ale akurat mi zabrakło. I zabieram się za zwijanie. Najpierw po bokach, żeby masło nie wypłynęło podczas smażenia. A następnie roluję wzdłuż.

Kotlet de volailleKotlet de volaille Kotlet de volaille

Tak zwinięty kotlet obtaczam w mące krupczatce, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Kotlet de volaille

Pozostaje już tylko smażyć kotlety na złoto. O proszę, słońce przyświeciło akurat, jak utknęłam w kuchni ;)

Kotlet de volaille

No i bierzemy się za jedzenie. Smacznego!

Kotlet de volaille

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. tu-tusia pisze:

    Pyszna klasyka :)

Napisz komentarz