Kotlet de volaille
Opublikowano: 05-12-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 1Tagi: bułka tarta, jaja, mąka krupczatka, masło, olej, pieprz, schab, sól

- mięso (u mnie schab)
- masło
- sól
- pieprz
- jaja
- mąka krupczatka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: Kotlet de volaille
Zimno i wieje od samego rana, więc na zewnątrz nie ma się co pchać. Za to można chwilę więcej spędzić w kuchni.
Robota prosta, a efekt całkiem, całkiem. Dzisiaj wybrałam schab przechodzący w karkówkę. Kroję masło na kwałki – tyle kawałków, ile jest kotletów, po czym wrzucam je do zamrażalnika, żeby zrobiła się z niego kość. Kotlety rozbijam cieniutko i układam na nich kawałki zmrożonego masła.
Doprawiam pieprzem i solą – wskazane byłoby jeszcze dodać pietruszkę lub czosnek, ale akurat mi zabrakło. I zabieram się za zwijanie. Najpierw po bokach, żeby masło nie wypłynęło podczas smażenia. A następnie roluję wzdłuż.
Tak zwinięty kotlet obtaczam w mące krupczatce, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Pozostaje już tylko smażyć kotlety na złoto. O proszę, słońce przyświeciło akurat, jak utknęłam w kuchni ;)
No i bierzemy się za jedzenie. Smacznego!
Pyszna klasyka :)