Kotlet schabowy w panierce z płatków jęczmiennych
Opublikowano: 21-03-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: jaja, olej, płatki jęczmienne, schab
- 4 kotlety schabowe
- 2 jajka
- 1 szkl. płatków jęczmiennych
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- dodatki (4 ziemniaki, bukiet jarzyn)
Czas przygotowania: 20 min
Przepis na: Kotlet schabowy w panierce z płatków jęczmiennych
Kotlet schabowy to chyba taka nasza typowa polska potrawa. Jednak ile lat można jednak jeść to samo? ;) Proponuję panierować go tym razem w płatkach jęczmiennych.
Kotlety rozbijam. Solę i doprawiam pieprzem z obu stron. Następnie zamaczam w jajku i obtaczam w płatkach jęczmiennych. Smażę chwilę z obu stron, aż płatki nabiorą lekko złotawego koloru.
Kotlet ma zupełnie inny smak niż w panierce z bułki tartej. Jest też moim zdaniem bardziej sycący. Do niego proponuję dosłownie jednego ziemniaka i bukiet jarzyn przygotowanych na parze. Zdecydowanie polecam tak panierowany schab, odrobinę inny i nieco zdrowszy. Smacznego!