Kruche ciastka z różą
Opublikowano: 13-02-2013, Kategoria: Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 9Tagi: cukier puder, dżem, jaja, mąka, marmolada, masło
- 2 jajka
- 26 dag masła
- 50 dag mąki
- 16 dag cukru pudru
- duża szczypta soli
- marmolada (lub powidła albo dżem - co kto lubi)
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: Kruche ciastka z różą
Uwielbiam kruche ciastka. A do tego ich upieczenie jest takie "userfriendly", że nic, tylko brać się do roboty i chrupać ;)
Podana ilość składników wystarcza na jakieś 5-6 blach, czyli w ostatecznym rozrachunku na około 2,5-3 blachy gotowych ciastek. Można zrobić z połowy, ale czy to się opłaca? ;)
Przesiewam mąkę i dodaję masło. Siekam składniki, po czym dodaję jajka, cukier puder i sól. Zagniatam wszystko razem na jednolitą masę – masło bardzo szybko się nagrzewa, więc wyrabianie ciasta idzie miguniem. Jeśli zacznie się rozpadać, można włożyć na kwadrans do lodówki. Nieco stwardnieje i będzie się fajnie wałkować.
Wałkuję ciasto na grubość 2 mm. Wykrawam foremką ciastka. W połowie ciastek mniejszą foremką robię dziury – to dla cierpliwych. Jeśli nie macie tyle samozaparcia, ten etap można pominąć, smaku nie zmieni, ale na pewno będzie ładniej wyglądać.
Wykładam blachy papierem do pieczenia, nastawiam piekarnik na 200 st. C. Układam ciastka na blasze i piekę maksymalnie 10 min. Z reguły przy 7 minutach ciastka są już zarumienione i można je wyciągać. Kiedy ten rumieniec będzie zbyt brązowy, nie będą tak smaczne. Po ostygnięciu smaruję "całe" ciastka marmoladą z róży (powidło ze śliwek też się świetnie sprawdza) i przyklejam "dziurawe" ciastka. I można się zajadać :) Smacznego!
Wyglądają pięknie:)!
Dzięki :) Myślę, że smak dorównuje wyglądowi ;) Polecam!
Dziekuje, upieklam i sa bardzo pyszne i fajnie wygladaja z ta dziurka w srodku. Dobry pomysl.
Super :) Cieszę się, że wyszły :)
A ja upiekłam i żałuję bo są twarde, a po posmarowaniu marmoladą rozjeżdżają się.
Przykro mi. Moje nigdy twarde nie wyszły. A na pewno wszystkie składniki były w odpowiednich proporcjach?
[...] będą się tylko ślizgały po sobie, a nie zostaną sklejone. Przepis pochodzi ze strony gryzz.pl. Same ciasteczka są bardzo słodkie, więc można sobie pozwolić na użycie bardziej kwaskowatej [...]
Ciekawa teoria. Przy dobrej marmoladzie nigdy się nie ślizgają. Ale dziękuję za opinię.
Kiedy możemy liczyć na jakieś nowe przepisy? :D pozdrawiam