Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Opublikowano: 11-03-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 9
Tagi: , , , , , , , , , , , ,
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki

sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 1 średni pomidor
  • 0,5 szklanki soku z ananasów
  • 4-5 plastrów ananasa
  • 0,5 szklanki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru

kurczak:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

ryż:

  • ryż
  • curry
  • sól

Czas przygotowania: 45 min


Przepis na: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Share Button

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to taka pozostałość studiów. Tyle, że wtedy nie było czasu na gotowanie, więc kurczaka na patelnię, a do tego słoik z bardzo reklamowanej firmy i po 10 minutach obiad gotowy. Strach pomyśleć, co tam wchodziło w skład :)

Teraz jakoś bardziej zwracam uwagę na to, aby jednak samodzielnie przygotować to, co można. Czyli większość potraw ;) No, ale do rzeczy.

Na głębokiej patelni rozgrzewam nieco olej. Okroję na piórka cebulę i wrzucam na patelnię, aby się szkliła. Następnie kroję na paseczki paprykę i dodaję do cebuli. jeden ząbek czosnku przeciskam przez praskę i też wrzucam na patelnię. Obieram marchew i kroję na dość chude słupki. Wrzucam na patelnię. Podsmażam jeszcze minutkę, po czym wlewam sok z ananasów i przykrywam patelnię. Niech się to dusi.

Tymczasem parze pomidora i obieram go ze skórki. Kroję na kostkę (ale jak pokroicie inaczej, to i tak nie będzie miało znaczenia, ponieważ po chwili się rozpadnie i zagęści sos) i dodaję do poprzednich składników. Zostawiam wszystko pod przykryciem na jakieś 10 minut, żeby papryka i marchew naprawdę zmiękły. Kroję plastry ananasa na drobniejsze kawałki i dodaję do sosu.

Sos się gotuje, więc żeby czasu nie tracić nastawiam wodę na ryż. Solę ją i dodaję curry – nie żałuję, lubię, jak ryż jest żółciutki. Gotuję ryż według czasu podanego na opakowaniu.

Kurczaka obieram ze wszystkich błon, wycinam tłuszcz, bo go nie znoszę i kroję ptaszynę na paski (lub na kostkę, jeśli ktoś woli). Solę, przyprawiam pieprzem i wrzucam na olej. Obsmażam z każdej strony.

Wracam do sosu – dodaję ketchup, cukier i cytrynę, mieszam i zostawiam jeszcze na chwilę, po czym wyłączam kuchenkę i dodaję kurczaka.

Ryż już też powinien był się ugotować, więc pozostaje mojego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym przełożyć na talerz. Pasowałoby jeszcze dorzucić pędy bambusa, ale z ręką na sercu muszę przyznać, że po prostu mam sklerozę i zapomniałam kupić ;) Smacznego!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Share Button

9 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Bardzo lubię słodko-kwaśny sos z przewagą na słodkie bo zazwyczaj dodaję podwójną porcję ananasa :)

  2. Nashelly pisze:

    Ubóstwiam wręcz takie klasyczne danie, słodko-kwaśno-słone smaki to moje ulubione <3

  3. Piotrek pisze:

    Dzięki za przepis, sos jest świetny, o wiele lepszy niż jadłem u chińczyka. Jeżeli chodzi o ketchup to użyłem pudliszek pikantnych.

  4. weronka19 pisze:

    Sos słodko-kwaśny jadłam może ze 3 razy w życiu – raz zamawiany z knajpy i ze dwa razy robiony ze słoika. Nie mogę więc sama ocenić czy był taki jak trzeba ;) Ale mój chłopak dość często zamawia chińszczyznę do pracy i stwierdził, że to najlpeszy sos słodko-kwaśny, jaki jadł do tej pory. Obojgu nam bardzo smakował, będę chyba częśćiej z tego przepisu korzystać :)

  5. Natalia pisze:

    Najlepszy sos jaki jadlam :) i na dodatek szybko w miare sie go robi :), zmodyfikowalam troche przepis sos robie jak napisalas ale kurczaka maczac w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem potem wrzucam do maki i na patelke :)

  6. Nala pisze:

    Coś pysznego! :)

Napisz komentarz