Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Opublikowano: 11-03-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 9Tagi: ananas, cebula, cukier, curry, cytryna, czosnek, ketchup, kurczak, marchew, olej, papryka, pomidor, ryż
sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 1 średni pomidor
- 0,5 szklanki soku z ananasów
- 4-5 plastrów ananasa
- 0,5 szklanki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki cukru
kurczak:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
ryż:
- ryż
- curry
- sól
Czas przygotowania: 45 min
Przepis na: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to taka pozostałość studiów. Tyle, że wtedy nie było czasu na gotowanie, więc kurczaka na patelnię, a do tego słoik z bardzo reklamowanej firmy i po 10 minutach obiad gotowy. Strach pomyśleć, co tam wchodziło w skład :)
Teraz jakoś bardziej zwracam uwagę na to, aby jednak samodzielnie przygotować to, co można. Czyli większość potraw ;) No, ale do rzeczy.
Na głębokiej patelni rozgrzewam nieco olej. Okroję na piórka cebulę i wrzucam na patelnię, aby się szkliła. Następnie kroję na paseczki paprykę i dodaję do cebuli. jeden ząbek czosnku przeciskam przez praskę i też wrzucam na patelnię. Obieram marchew i kroję na dość chude słupki. Wrzucam na patelnię. Podsmażam jeszcze minutkę, po czym wlewam sok z ananasów i przykrywam patelnię. Niech się to dusi.
Tymczasem parze pomidora i obieram go ze skórki. Kroję na kostkę (ale jak pokroicie inaczej, to i tak nie będzie miało znaczenia, ponieważ po chwili się rozpadnie i zagęści sos) i dodaję do poprzednich składników. Zostawiam wszystko pod przykryciem na jakieś 10 minut, żeby papryka i marchew naprawdę zmiękły. Kroję plastry ananasa na drobniejsze kawałki i dodaję do sosu.
Sos się gotuje, więc żeby czasu nie tracić nastawiam wodę na ryż. Solę ją i dodaję curry – nie żałuję, lubię, jak ryż jest żółciutki. Gotuję ryż według czasu podanego na opakowaniu.
Kurczaka obieram ze wszystkich błon, wycinam tłuszcz, bo go nie znoszę i kroję ptaszynę na paski (lub na kostkę, jeśli ktoś woli). Solę, przyprawiam pieprzem i wrzucam na olej. Obsmażam z każdej strony.
Wracam do sosu – dodaję ketchup, cukier i cytrynę, mieszam i zostawiam jeszcze na chwilę, po czym wyłączam kuchenkę i dodaję kurczaka.
Ryż już też powinien był się ugotować, więc pozostaje mojego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym przełożyć na talerz. Pasowałoby jeszcze dorzucić pędy bambusa, ale z ręką na sercu muszę przyznać, że po prostu mam sklerozę i zapomniałam kupić ;) Smacznego!
Bardzo lubię słodko-kwaśny sos z przewagą na słodkie bo zazwyczaj dodaję podwójną porcję ananasa :)
Ubóstwiam wręcz takie klasyczne danie, słodko-kwaśno-słone smaki to moje ulubione <3
Dzięki za przepis, sos jest świetny, o wiele lepszy niż jadłem u chińczyka. Jeżeli chodzi o ketchup to użyłem pudliszek pikantnych.
Cieszę się, że smakowało i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :) Pozdrawiam!
Sos słodko-kwaśny jadłam może ze 3 razy w życiu – raz zamawiany z knajpy i ze dwa razy robiony ze słoika. Nie mogę więc sama ocenić czy był taki jak trzeba ;) Ale mój chłopak dość często zamawia chińszczyznę do pracy i stwierdził, że to najlpeszy sos słodko-kwaśny, jaki jadł do tej pory. Obojgu nam bardzo smakował, będę chyba częśćiej z tego przepisu korzystać :)
Super! :) Dziękuję za komentarz :)
Najlepszy sos jaki jadlam :) i na dodatek szybko w miare sie go robi :), zmodyfikowalam troche przepis sos robie jak napisalas ale kurczaka maczac w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem potem wrzucam do maki i na patelke :)
Bardzo fajny pomysł z tym imbirem. Lubię, ale jakoś na to nie wpadłam. Aż sama wypróbuję :)
Coś pysznego! :)