Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Kurczak z kaszką kuskus

Opublikowano: 26-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , ,
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • kiełki słonecznika

Czas przygotowania: 15 min


Przepis na: Kurczak z kaszką kuskus

Share Button

Piersi z kurczaka myję, czyszczę z wszystkich błon, solę i posypuję słodką papryką w proszku. Smażę ze wszystkich stron chwilę na 3 łyżkach oliwy z oliwek.

Czosnek rozgniatam, cebulę i paprykę kroję na kostkę, a marchew ścieram na tarce, na dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewam 4-5 łyżek oliwy i wrzucam na nią czosnek. Po około 30 sekundach dodaję warzywa i smażę je 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Warzywa się smażą, a ja jedną miarkę kaszki kuskus (szklanka to jest z reguły całe opakowanie i wychodzi tego naprawdę dość dużo) wsypuję do salaterki lub jakiegoś niedużego garnka. Lekko solę i zalewam jedną miarką wrzątku. Zostawiam na 5 minut pod przykryciem.

Warzywa powinny już zmięknąć, kuskus zdążył napęcznieć, więc przesypuję go na patelnię, jeszcze trochę solę i całość przesmażam 2-3 minuty. Na koniec dodaję 2 łyżki soku z cytryny i mieszam.

Pozostaje już tylko kurczaka i kuskus przełożyć na talerz, dodać nieco kiełków słonecznika i jeść. Smacznego!

  

Share Button

Napisz komentarz