Kurczak z kaszką kuskus
Opublikowano: 26-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cebula, cytryna, czosnek, kiełki słonecznika, kurczak, kuskus, marchew, oliwa z oliwek, papryka
- 2 piersi z kurczaka
- papryka słodka w proszku
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża marchew
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kiełki słonecznika
Czas przygotowania: 15 min
Przepis na: Kurczak z kaszką kuskus
Piersi z kurczaka myję, czyszczę z wszystkich błon, solę i posypuję słodką papryką w proszku. Smażę ze wszystkich stron chwilę na 3 łyżkach oliwy z oliwek.
Czosnek rozgniatam, cebulę i paprykę kroję na kostkę, a marchew ścieram na tarce, na dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewam 4-5 łyżek oliwy i wrzucam na nią czosnek. Po około 30 sekundach dodaję warzywa i smażę je 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Warzywa się smażą, a ja jedną miarkę kaszki kuskus (szklanka to jest z reguły całe opakowanie i wychodzi tego naprawdę dość dużo) wsypuję do salaterki lub jakiegoś niedużego garnka. Lekko solę i zalewam jedną miarką wrzątku. Zostawiam na 5 minut pod przykryciem.
Warzywa powinny już zmięknąć, kuskus zdążył napęcznieć, więc przesypuję go na patelnię, jeszcze trochę solę i całość przesmażam 2-3 minuty. Na koniec dodaję 2 łyżki soku z cytryny i mieszam.
Pozostaje już tylko kurczaka i kuskus przełożyć na talerz, dodać nieco kiełków słonecznika i jeść. Smacznego!