Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Kurczak z tagliatelle na szybko

Opublikowano: 15-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , ,
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 2 pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka liści bazylii
  • papryka słodka w proszku
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • makaron tagliatelle
  • parmezan

Czas przygotowania: 20-25 min


Przepis na: Kurczak z tagliatelle na szybko

Share Button

Dziś coś na bardzo szybko. Kurczaka i warzywa myję. Zdejmuję skórkę z pomidora. Kurczaka, cebulę, pomidory i paprykę kroję w kostkę.

Czosnek rozgniatam. Bazylię siekam.

Stawiam lekko osoloną wodę na makaron.

Na patelni (weźcie wyższą, żeby potrawa się zmieściła) rozgrzewam oliwę i rzucam na kilka sekund rozgnieciony czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Kurczaka solę i dodaję nieco papryki w proszku. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodaję kurczaka. Obsmażam go chwilkę, po czym wrzucam pomidory i paprykę.

Tymczasem woda na makaron już pewnie wrze, więc wrzucam makaron i gotuję zgodnie z zaleceniem (około 5 minut).

Wracam do kurczaka – pomidory powinny się już rozpadać i tworzyć sos, a papryka nieco zmięknąć (można wziąć zieloną lub czerwoną, ale będzie się dusiła znacznie dłużej). Dodaję bazylię, doprawiam chili, solą i pieprzem, i zdejmuję patelnię z kuchenki.

Makaron odcedzam, daję na talerze, wykładam kurczaka, posypuję odrobinę parmezanem, jeszcze bazylia dla koloru i smacznego!

Share Button

Napisz komentarz