Kurczak z tagliatelle na szybko
Opublikowano: 15-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: bazylia, chili, czosnek, kurczak, oliwa z oliwek, papryka pomaranczowa, papryka w proszku, parmezan, pomidory, tagliatelle
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 pomarańczowa papryka
- 2 pomidory
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka liści bazylii
- papryka słodka w proszku
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- makaron tagliatelle
- parmezan
Czas przygotowania: 20-25 min
Przepis na: Kurczak z tagliatelle na szybko
Dziś coś na bardzo szybko. Kurczaka i warzywa myję. Zdejmuję skórkę z pomidora. Kurczaka, cebulę, pomidory i paprykę kroję w kostkę.
Czosnek rozgniatam. Bazylię siekam.
Stawiam lekko osoloną wodę na makaron.
Na patelni (weźcie wyższą, żeby potrawa się zmieściła) rozgrzewam oliwę i rzucam na kilka sekund rozgnieciony czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Kurczaka solę i dodaję nieco papryki w proszku. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodaję kurczaka. Obsmażam go chwilkę, po czym wrzucam pomidory i paprykę.
Tymczasem woda na makaron już pewnie wrze, więc wrzucam makaron i gotuję zgodnie z zaleceniem (około 5 minut).
Wracam do kurczaka – pomidory powinny się już rozpadać i tworzyć sos, a papryka nieco zmięknąć (można wziąć zieloną lub czerwoną, ale będzie się dusiła znacznie dłużej). Dodaję bazylię, doprawiam chili, solą i pieprzem, i zdejmuję patelnię z kuchenki.
Makaron odcedzam, daję na talerze, wykładam kurczaka, posypuję odrobinę parmezanem, jeszcze bazylia dla koloru i smacznego!