Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem
Opublikowano: 28-05-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cząber, czosnek, kurczak, marchew, papryka słodka w proszku, pietruszka, seler, ziemniaki
- 1 kurczak
- 4 ziemniaki
- 1 mały seler
- 3-4 marchwie
- 3-4 pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- sól
- papryka słodka w proszku
- kilka gałązek świeżego cząbru
Czas przygotowania: 10-15 min plus 120 min pieczenie
Przepis na: Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem
Na zewnątrz dzisiaj strasznie ponuro i wieje tak, że głowę chce urwać. Dlatego na talerzu na wesoło, na kolorowo. Kurczak pieczony.
Prawdziwe, wiejskie kurczę, co to wygląda, waży, nie jest tłuste i jeszcze nie rozlatuje się pod nożem. Po prostu ideał. Miało być w całości, ale z racji rozmiarów zostało pokrojone i w dzisiejszym menu ostatecznie znalazły się nogi i pierś, a reszta jutro posłuży za podstawę zupy.
I tak kurczaka nacieram czosnkiem, solę i posypuję papryką słodką w proszku. Następnie układam go w naczyniu żaroodpornym, podlewam 3 łyżkami wody i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na około godzinę.
Tymczasem obieram warzywa (nieduży seler, kilka ziemniaków – jeśli są duże, kroję je na ćwiartki, kilka marchewek i pietruszek) i lekko je podgotowuję.
Po godzinie, kiedy kurczak już jest nieco zrumieniony, dodaję warzywa i kilka gałązek cząbru. Mój cząber jest prosto z ogrodu, co skutkuje tym, że jest bardzo, ale to bardzo aromatyczny. Dlatego też nie siekam go drobno, bo nie każdy lubi, jak mu takie ziółko zalega na talerzu, ale daję gałązki w całości, żeby warzywa, które są pod nimi, przeszły zapachem. Wstawiam całość z powrotem do piekarnika na kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę na około 145 st. C i piekę jeszcze wszystko przez 20 minut.
Pozostaje już tylko przełożyć potrawę na talerze i się zajadać. Smacznego!