Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Lasagne ze szpinakiem i mięsem

Opublikowano: 23-03-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Składniki

      sos szpinakowo-mięsny:

  • 40 dag makaronu lasagne
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 50 dag mięsa
  • 1 duża cebula
  • 30 dag fety
  • 15 dag mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

      sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 30 min + 45 min pieczenie


Przepis na: Lasagne ze szpinakiem i mięsem

Share Button

Dzisiaj miało być po włosku, czyli pasta z sosem. Okazało się jednak, że w lodówce mam taki kawał świni za przeproszeniem, że muszę zrobić z niego chociaż dwa dania. Szybka gonitwa myśli i skoro włoskie jedzenie, to poszłam tym tropem dalej. Stąd lasagne.

Zaczynam od przygotowania sosu z mięsa i szpinaku. Mięso mielę na drobnym sitku, ciekam cebulę. Wlewam na patelnie oliwę i szklę cebulę. Następnie czosnek przeciskam przez praskę i dorzucam do cebuli. Smażę razem jakieś pół minuty. Dodaję zmielone mięso i rozdrabniam je podczas smażenia, żeby nie zrobiły się pulpety, zamiast sosu.

Kiedy mięso jest podsmażone, wrzucam szpinak. Raz na jakiś czas mieszam, szpinak powinien szybko się rozmrozić. Zostawiam wszystko na ogniu, żeby nieco odparować wodę, a w międzyczasie doprawiam całość solą (nie daję jej dużo, ponieważ jeszcze będzie feta, która z natury jest słona), bazylią i pieprzem.

Po odparowaniu wody, zestawiam patelnię z kuchenki, kruszę fetę i dodaję do sosu. Całość mieszam, żeby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję

Pierwszy sos jest gotowy. Teraz beszamel.

Rozgrzewam masło i dodaję do niego mąkę. Podsmażam odrobinę, po czym wlewam mleko i cały czas mieszając, dodaję gałkę muszkatołową (jest bardzo aromatyczna, więc jeśli nie jesteście przekonani do niej, dajcie mniej niż ja – powiedzmy szczyptę), sól i pieprz. Kiedy mleko zacznie się gotować, wyłączam palnik i jeszcze odrobinę mieszam. Sos powinien nieco zgęstnieć. Zestawiam go z kuchenki.

Włączam piekarnik na 180 st. C.

Pora ułożyć lasagne. W naczyniu żaroodpornym kładę warstwę makaronu. Polewam go sosem beszamelowym, kładę warstwę sosu szpinakowo-mięsnego. Powtarzam warstwy jeszcze dwa razy. Na wierzchu kładę warstwę makaronu, polewam go sosem beszamelowym i posypuję mozzarellą. Piekarnik nagrzany, więc wkładam naczynie (nie przykrywam) i piekę lasagne 45 minut. Smacznego!

 Lasagne ze szpinakiem i mięsem

Lasagne ze szpinakiem i mięsem

Share Button

Napisz komentarz