Lekka zupa ogórkowa
Opublikowano: 21-04-2013, Kategoria: Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 0Tagi: czosnek kiszony, marchew, natka pietruszki, pietruszka, płatki ryzowe, seler, śmietana, szczypiorek, ziemniaki
- 1 marchew
- 1 nieduża pietruszka
- 0,5 małego selera
- 1 średni ziemniak
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 3 ząbki kiszonego czosnku
- płatki ryżowe
- 3 łyżki śmietany (12%)
- sól
- maggi
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
Czas przygotowania: 25-30 min
Przepis na: Lekka zupa ogórkowa
Podczas długiej zimy często na stole gościł krupnik. Jakoś tak, jakby był nieodłączną częścią tej pory roku. Nawet mi się nie chciało o nim już pisać. Teraz przyszła pora na nieco lżejsze zupy. Dzisiaj zapraszam na ogórkową.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka ścieram na dużych oczkach. Wrzucam na wrzątek (jakieś 3 l wody) i gotuję, aż zmiękną. Dzięki temu, że są starte, trwa to dosłownie chwilę. W międzyczasie 5 dość dużych ogórków kiszonych i 3 ząbki kiszonego czosnku (zawsze dodaję podczas kiszenia ogórków kilka ząbków do słoika i później są jak znalazł) wrzucam do blendera i miksuję.
Kiedy warzywa są już miękkie, wlewam zmiksowane ogórki i zostawiam jeszcze na chwilkę, żeby wszystko razem się podgotowało. Dodaję sporą garść płatków ryżowych. Będzie szybciej niż z ryżem.
Do szklanki, kubka lub jakiegokolwiek innego naczynia wlewam 3 łyżki śmietany, dodaję trochę maggi i soli, zalewam to kilkoma łyżkami ciepłej zupy i mieszam. Po wymieszaniu wlewam do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zbryli.
Na sam koniec siekam natkę pietruszki i szczypiorek i dodaję do zupy. U mnie tej zieleniny idzie sporo, bo wszyscy lubią, ale oczywiście można dodać wedle uznania. Smacznego!