Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Lekka zupa ogórkowa

Opublikowano: 21-04-2013, Kategoria: Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , ,
Lekka zupa ogórkowa
Składniki
  • 1 marchew
  • 1 nieduża pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 1 średni ziemniak
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 3 ząbki kiszonego czosnku
  • płatki ryżowe
  • 3 łyżki śmietany (12%)
  • sól
  • maggi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku

Czas przygotowania: 25-30 min


Przepis na: Lekka zupa ogórkowa

Share Button

Podczas długiej zimy często na stole gościł krupnik. Jakoś tak, jakby był nieodłączną częścią tej pory roku. Nawet mi się nie chciało o nim już pisać. Teraz przyszła pora na nieco lżejsze zupy. Dzisiaj zapraszam na ogórkową.

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka ścieram na dużych oczkach. Wrzucam na wrzątek (jakieś 3 l wody) i gotuję, aż zmiękną. Dzięki temu, że są starte, trwa to dosłownie chwilę. W międzyczasie 5 dość dużych ogórków kiszonych i 3 ząbki kiszonego czosnku (zawsze dodaję podczas kiszenia ogórków kilka ząbków do słoika i później są jak znalazł) wrzucam do blendera i miksuję.

Kiedy warzywa są już miękkie, wlewam zmiksowane ogórki i zostawiam jeszcze na chwilkę, żeby wszystko razem się podgotowało. Dodaję sporą garść płatków ryżowych. Będzie szybciej niż z ryżem.

Do szklanki, kubka lub jakiegokolwiek innego naczynia wlewam 3 łyżki śmietany, dodaję trochę maggi i soli, zalewam to kilkoma łyżkami ciepłej zupy i mieszam. Po wymieszaniu wlewam do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zbryli.

Na sam koniec siekam natkę pietruszki i szczypiorek i dodaję do zupy. U mnie tej zieleniny idzie sporo, bo wszyscy lubią, ale oczywiście można dodać wedle uznania. Smacznego!

Lekka zupa ogórkowa

Lekka zupa ogórkowa

Lekka zupa ogórkowa

Share Button

Napisz komentarz