Marynowane śledzie w śmietanie
Opublikowano: 30-12-2014, Kategoria: Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Komentarze: 0Tagi: cebula, cukier, gorczyca, ocet, śledzie solone, śmietana, sól, Sylwester
- 1,2 kg śledzi solonych
- 5 łyżek octu (3 łyżki do śledzi, 2 łyżki do cebuli)
- 4 cebule
- 1 opakowanie gorczycy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli (0,5 łyżeczki do śmietany, 0,5 łyżeczki do cebuli)
- 3 duże kubki śmietany 12%
Czas przygotowania: 1 godz. plus czas na wymoczenie śledzi
Przepis na: Marynowane śledzie w śmietanie
Śledzie – lubię, ponieważ prosto się je przyrządza, do tego szybko i nadają się na prawie każdą okazję.
Zaczynam od porządnego wymoczenia śledzi w wodzie – zazwyczaj zlewam ją 2-3 razy, po czym do ostatniej wody dodaję 3 łyżki octu, żeby trochę śledzie zamarynować i żeby nie straciły koloru.
Kiedy śledzi się moczą, przygotowuję cebulę – kroję ją w bardzo cienkie plastry i zalewam wrzącą wodą, żeby ją sparzyć i zmiękczyć. Kiedy woda ostygnie, dodaję do niej 2 łyżki octu (można nie dodawać lub dodać mniej – próbujcie) i około 0,5 łyżeczki soli. Kiedy cebula jest już chłodna, odsączam ją dokładnie.
Gorczycę zalewam szklanką gorącej wody i zostawiam ją na kilkanaście minut. Odcedzam ją i po wystudzeniu dodaję do śmietany, do której dodaję też 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżkę cukru. Wszystkie składniki mieszam.
Odcedzam śledzie – teraz w zależności od tego, jak chcę podać, albo układam śledzie i cebulę warstwami w salaterkach, po czym polewam śmietaną, albo układam na talerzach. Smacznego!