Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Marynowany śledź

Opublikowano: 13-12-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Zaprawy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , , , , ,
Marynowany śledź
Składniki
  • 2 kg solonych śledzi
  • 3 średnie marchwie
  • 3 cebule
  • 1 pęczek koperku

zalewa:

  • 1,75 l wody
  • 0,25 l białego octu winnego
  • opcjonalnie 2 łyżki soli (jeśli wymoczycie śledzie za bardzo)
  • 6 łyżek cukru
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren kolendry
  • gorczyca (ile mi się sypnie, lubię, więc daję sporo)

Czas przygotowania: 5-6 godz. moczenie śledzi plus 15 min konkretów


Przepis na: Marynowany śledź

Share Button

Chodzi za mną śledź. A że zbliża sie Wigilia, to się zmobilizowałam i dzisiaj go ujarzmiłam.

Przepis prosty, wykonanie dość szybkie. Solone śledzie daję do zimnej wody i płuczę co jakąś godzinę, żeby ta sól trochę z nich wyszła. Dobrze, żeby moczyły się chociaż 5-6 godzin.

W tym czasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy i odstawiam, żeby sobie wystygła.

Obieram marchew i kroję na dość grube plasterki, cebulę kroję w pióra, a gałązki koperku odrywam od łodyżek. Następnie układam warstwami śledzie pokrojone na 3-4 cm kawałki, marchew, cebulę, koper. I tak do wyczerpania składników.

Zalewa jest już zimna, więc wlewam ją do słoja. Zakręcam słój i odstawiam na kilka dni w chłodne miejsce. Na Wigilię śledź będzie jak znalazł :) Smacznego!

Marynowany śledź Marynowany śledź

Share Button

Napisz komentarz