Marynowany śledź
Opublikowano: 13-12-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Zaprawy, Komentarze: 0Tagi: Boże Narodzenie, cebula, cukier, gorczyca, kolendra, koperek, marchew, ocet winny, pieprz, śledzie solone, święta, Wigilia, ziele angielskie

- 2 kg solonych śledzi
- 3 średnie marchwie
- 3 cebule
- 1 pęczek koperku
zalewa:
- 1,75 l wody
- 0,25 l białego octu winnego
- opcjonalnie 2 łyżki soli (jeśli wymoczycie śledzie za bardzo)
- 6 łyżek cukru
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren kolendry
- gorczyca (ile mi się sypnie, lubię, więc daję sporo)
Czas przygotowania: 5-6 godz. moczenie śledzi plus 15 min konkretów
Przepis na: Marynowany śledź
Chodzi za mną śledź. A że zbliża sie Wigilia, to się zmobilizowałam i dzisiaj go ujarzmiłam.
Przepis prosty, wykonanie dość szybkie. Solone śledzie daję do zimnej wody i płuczę co jakąś godzinę, żeby ta sól trochę z nich wyszła. Dobrze, żeby moczyły się chociaż 5-6 godzin.
W tym czasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy i odstawiam, żeby sobie wystygła.
Obieram marchew i kroję na dość grube plasterki, cebulę kroję w pióra, a gałązki koperku odrywam od łodyżek. Następnie układam warstwami śledzie pokrojone na 3-4 cm kawałki, marchew, cebulę, koper. I tak do wyczerpania składników.
Zalewa jest już zimna, więc wlewam ją do słoja. Zakręcam słój i odstawiam na kilka dni w chłodne miejsce. Na Wigilię śledź będzie jak znalazł :) Smacznego!